Έκθεση ζωγραφικής του Μπάμπη Πυλαρινού «Σημεία ονείρων»

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής του σημαντικού εικαστικού καλλιτέχνη Μπάμπη Πυλαρινού «Σημεία ονείρων», που συνοδεύεται από ποιητικά κείμενα της Νόνης Σταματέλου. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης «Θ. Στάμος», στην πλατεία Μαρκά και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 2022.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Χαρά Σαΐτη, γράφει στο προλογικό της σημείωμα:

«Στις παρυφές μιας ονειρικής πραγματικότητας ακροβατεί ο εικονογράφος Μπάμπης Πυλαρινός, για να μας οδηγήσει σε έναν κόσμο αθέατο όσο και απτό, σε ένα εσωτερικής υφής τοπίο συνειρμικό, τόσο θαυμαστό που ανάγεται σε σημείο. « Σημείον επιζητεί» και θαύμα ευρίσκει, εκεί όπου καταλύεται η φυσική νομοτέλεια μαζί με τον ανάπηρο ορθολογισμό μας, για να δώσει αέρα στο γοητευτικό άγνωστο της ψυχής. Μεγαλειώδης απλότητα, αγνή χρωματικότητα και σεμνοχρωμία συγκρατημένη, άδολη και τρυφερή ματιά των πραγμάτων, καταφέρνουν να μετρηθούν με τα σκοτάδια του ασυνείδητου και να βγάλουν φως. Ένα φως γλυκό και ήπιο, που δεν τυφλώνει αλλά χαϊδεύει το μάτι, απλώνεται διάχυτο χωρίς ερριμμένες, απειλητικές σκιές και αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές του ίδιου του εαυτού μας, στάζοντας ηδονική νοσταλγία. Εσωτερικά τοπία της παιδικής μας ηλικίας και αρώματα ξεχασμένα από θερισμένο στάρι, από κορμί παλλόμενο και μεστό, από κάμαρες μισοφωτισμένες και υγρές, χορός ηδονικός των αισθήσεων. Η ζωγραφική του Πυλαρινού, σαν ζεστή καλοκαιρινή βροχή, υποβάλλει την υλικότητα μέσα από την αποσάρκωση, παίρνει σάρκα από το όνειρο και την μεταμορφώνει σε εικόνα.»

Ο ζωγράφος αναφέρει για την εικαστική ενότητα «Σημεία ονείρων»:

«…Όνειρα που είδαμε αλλά, όταν ξυπνήσαμε τα είχαμε ξεχάσει, και χάθηκαν μέσα στη βουή της καθημερινότητας. Κι ύστερα, κάποια στιγμή, ανασύρθηκαν, όταν είδαμε κάτι στον πραγματικό κόσμο.  Τι άλλο είναι η ζωγραφική από τη δισδιάστατη εικονο-«ποίηση» του ασυνειδήτου του ζωγράφου, που είναι ευχής έργον αν είναι κομμάτι από το κοινό μας ασυνείδητο; Ένας τρόπος να στοχαστούμε μαζί πάνω στην τραγικότητα της ζωής. Αφορμή για συν-κίνηση και κοινωνία.» (Μπάμπης Πυλαρινός)

*Σημείο στη γλώσσα της Καινής Διαθήκης είναι το θαύμα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Μπάμπης Πυλαρινός γεννήθηκε  στην Ζάκυνθο το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ζωγραφίζει, δημιουργεί υπαίθριες εγκαταστάσεις ζωγραφικής, εικονογραφεί βιβλία, δημιουργεί με τη ζωγραφική του ταινίες animation, αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες. Έργα του κοσμούν πολλά σχολικά βιβλία. Διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική μέσω διαδικτύου και διά ζώσης στην Αθήνα, στο Παρίσι και τα καλοκαίρια στη Ζάκυνθο στην Αυστριακή θερινή Ακαδημία Sommerakademie Griechenland (SOAK). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και της ομάδας εικονογράφων Ώχρα. Εκθέτει τα έργα του συνήθως κάθε δυο χρόνια στην Αθήνα στο ατελιέ του (Πλατεία Μητροπόλεως 11), στο Παρίσι (Rivoly 59 gallery, Melkert gallery, Desmos gallery), και στη Ζάκυνθο για ένα βράδυ σε υπαίθρια μέρη ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος.

www.pilarinos.gr

INFO:

Έκθεση ζωγραφικής Μπάμπη Πυλαρινού
Ποιητικά κείμενα Νόνης Σταματέλου
Επιμέλεια Χαρά Σαΐτη

Αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» 16 Απριλίου -7 Μαΐου 2022
Καθημερινά εκτός Κυριακής πρωί και αργιών: 11.00-13.00 και 19.00-21.00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 16 Απριλίου στις 7.00 μ.μ.