Πώς διαμορφώνονται οι τιμές κατοικιών στα δημοφιλή νησιά του Ιονίου

Το Ιόνιο έχει γίνει πόλος έλξης για ψηφιακούς νομάδες και αγοραστές εξοχικής κατοικίας για τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της αγοράς ακινήτων κατοικιών η δυναμική πορεία της αγοράς ακινήτων στη χώρα θα συνεχίσει την θετικής της πορεία ενώ οι ίδιες θετικές εκτιμήσεις υπάρχουν και για τον κατασκευαστικό τομέα.

Σαφώς η αβεβαιότητα που έφερε στην αγορά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτόξευση των οικοδομικών υλικών έχουν περιορίσει σε ένα βαθμό τις επενδυτικές κινήσεις ενός μέρους του πληθυσμού ενώ περιπτώσεις επενδυτών οι οποίοι επιστρέφουν ή επιθυμούν να επαναδιαπραγματευτούν την αγορά των κατοικιών ή τις τελικές τιμές τους, έρχονται στην επιφάνεια.

Ωστόσο η επενδυτική δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι οποίες προσελκύουν ξένους και Έλληνες επενδυτές εξαιτίας των τοποθεσιών τους, του κλίματος, της τουριστικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής που προσφέρουν, απειλούνται λιγότερο από τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Μια τέτοια περιοχή είναι και τα Ιόνια νησιά, τα οποία έχουν γίνει πόλος έλξης επενδυτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Με την Ελλάδα να είναι αυτή τη στιγμή η πιο ελκυστική αγορά εξοχικών κατοικιών στην Μεσόγειο όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και την πανδημία να έχει αλλάξει τα δεδομένα της εργασίας καθώς προώθησε την τηλεργασία και την απεξάρτηση για πολλούς από τον εταιρικό και γραφειακό χώρο, το Ιόνιο έγινε πόλος έλξης για ψηφιακούς νομάδες και αγοραστές εξοχικής κατοικίας για τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη.

Επίσης σημαντικό μερίδιο της αγοράς δείχνει ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στα Ιόνια νησιά με σκοπό την μακροπρόθεσμη επένδυση και εκμετάλλευση της τουριστικής κίνησης των νησιών η οποία είναι υψηλή για αρκετούς μήνες του έτους.

Η ανοδική πορεία της αγοράς στο Ιόνια νησιά μπορεί να γίνει ευκολότερα κατανοητή παρατηρώντας και τις τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη Ζάκυνθο η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν στα 6,40 ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξεως του 9,40% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην Κέρκυρα η μέση τιμή ενοικίασης ανά τ.μ., ήταν στα 7,33 ευρώ επίσης για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, το οποίο αποτελεί μια μικρή αύξηση σε σχέση τα 7,27 ευρώ την ίδια περίοδο του 2020.

Στην Κεφαλονιά η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο για την ίδια περίοδο ήταν τα 6,28 ευρώ, το οποία αποτελεί αύξηση 7,70% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Στην Λευκάδα η μέση τιμή ενοικίασης ήταν τα 7,00 ευρώ ανά τ.μ., το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ενώ για την ίδια περίοδο του 2020 η μέση τιμή ήταν στα 6,36 ευρώ, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 10,10%.

Σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης κατοικιών στο Ιόνιο, η μέση τιμή πώλησης κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 στην Ζάκυνθο ήταν τα 1.667 ευρώ ενώ για την ίδια περίοδο του 2020 η μέση τιμή βρισκόταν στα 1,579 ευρώ ανά τ.μ., το οποίο αποτελεί αύξηση 5,60%.

Σε ότι αφορά το νησί της Ζακύνθου, η μέση τιμή πώλησης κατοικίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν τα 1.667 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ την ίδια περίοδο του 2020 ήταν στα 1.579 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 5,60%.

Στην Κέρκυρα, το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η μέση τιμή πώλησης ήταν στα 1.750 ευρώ ανά τ.μ., ενώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ήταν τα 1.654 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξεως του 5,80%.

Στην Κεφαλονιά η μέση τιμή πώλησης το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν τα 1.944 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ την ίδια περίοδο του 2020 ήταν στα 1.929 ευρώ ανά τ.μ., κάτι το οποίο αποτελεί μικρή αύξηση της τάξεως του 0,80%.

Στην Λευκάδα η μέση τιμή πώλησης το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ για την ίδια περίοδο του 2020 ήταν στα 1.964 ευρώ ανά τ.μ., κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 1,80%.

Χαρακτηριστικά, μονοκατοικία 118 τ.μ., στη πόλη της Κέρκυρας, 3 υπνοδωματίων πωλείται στα 1.102 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στην Λευκάδα μεζονέτα 63 τ.μ., δύο επιπέδων στην περιοχή της χώρας πωλείται στα 2.698 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, διαμέρισμα 88 τετραγωνικών μέτρων, 2ου ορόφου πωλείται στα 2.102 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στη χώρα Ζακύνθου μονοκατοικία 136 τετραγωνικών μέτρων, 4 υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.132 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πηγή