Μελέτη: Θαλάσσιο μικρόβιο συλλαμβάνει άνθρακα με φυσικό τρόπο – Μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση

Για την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης αυτό το εύρημα είναι παγκόσμιας σημασίας επειδή μπορεί να βοηθήσει τον ωκεανό να ισορροπήσει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία ανακάλυψε ένα μονοκύτταρο θαλάσσιο μικρόβιο ικανό να συλλαμβάνει άνθρακα με φυσικό τρόπο, ακόμη και όταν οι ωκεανοί θερμαίνονται και γίνονται πιο όξινοι, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το μικρόβιο, που ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ (UTS), βρίσκεται σε αφθονία παγκοσμίως, φωτοσυνθέτει και απελευθερώνει ένα πλούσιο σε άνθρακα εξωπολυμερές που προσελκύει και ακινητοποιεί άλλους μονοκύτταρους οργανισμούς που είναι παγιδευμένοι στη «βλεννόσφαιρά» του.

Στη συνέχεια, το μικρόβιο καταναλώνει μέρος του παγιδευμένου θηράματος και αφήνει πίσω του το εξωπολυμερές το οποίο, λόγω του βάρους των προσκολλημένων μονοκύτταρων οργανισμών, βυθίζεται και γίνεται μέρος της βιολογικής αντλίας άνθρακα του ωκεανού.

Η μελέτη, όπως αναφέρει η ertnews.gr, με επικεφαλής την ειδικό στη θαλάσσια βιολογία Michaela Larsson, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Τα θαλάσσια μικρόβια διέπουν τη βιο-γεωχημεία των ωκεανών μέσω μιας σειράς διαδικασιών, όπως η δέσμευση άνθρακα, η οποία ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο κλίμα.

«Σαν να έπαιρνε πολυβιταμίνες»

Ο οργανισμός που μελετήθηκε, ο οποίος ονομάζεται Prorocentrum cf. balticum, είναι ένας μικτότροφος, που μπορεί να καταναλώσει άλλα μικρόβια για να λάβει μια συμπυκνωμένη δόση θρεπτικών συστατικών, «σαν να έπαιρνε πολυβιταμίνες», είπε.

«Η ικανότητα απόκτησης θρεπτικών συστατικών με διαφορετικούς τρόπους σημαίνει ότι αυτό το μικρόβιο μπορεί να κατοικήσει περιοχές του ωκεανού που είναι απαλλαγμένες από διαλυμένα θρεπτικά συστατικά και επομένως ακατάλληλες για το μεγαλύτερο μέρος του φυτοπλαγκτόν», είπε.

Για την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης αυτό το εύρημα είναι παγκόσμιας σημασίας επειδή μπορεί να βοηθήσει τον ωκεανό να ισορροπήσει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι αυτό το μικρόβιο έχει τη δυνατότητα να βυθίζει μεταξύ 0,02 και 0,15 γιγατόνων άνθρακα ετησίως.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, οι τεχνολογίες και οι στρατηγικές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα πρέπει να αφαιρούν περίπου 10 γιγατόνους CO2 από την ατμόσφαιρα προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι κάθε χρόνο έως το 2050.

Αυτό το μικρόβιο είναι «ένα εντελώς νέο είδος, που δεν περιγράφηκε ποτέ με τόση λεπτομέρεια» και θα μπορούσε να είναι μια «βασισμένη στη φύση λύση για τη βελτίωση της δέσμευσης άνθρακα στον ωκεανό», είπαν οι επιστήμονες .

«Η φυσική παραγωγή εξωκυττάριων πολυμερών πλούσιων σε άνθρακα από ωκεάνια μικρόβια με έλλειψη θρεπτικών συστατικών, την οποία θα δούμε υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποδηλώνει ότι αυτά τα μικρόβια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της βιολογικής αντλίας άνθρακα του ωκεανού στο μέλλον», είπε.

Πηγή