TUI: Ορατή η έξοδος από την πανδημία – Σε επίπεδα 2019 το καλοκαίρι του 2022

Από τη Χριστίνα Λαϊνοπούλου

Ο Όμιλος ΤUI μείωσε τις απώλειες πρώτου τριμήνου στα 274 εκατ. ευρώ, έναντι απωλειών  676 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, καθώς οι καλοκαιρινές πωλήσεις εκτινάσσονται στα ύψη.

Τα έσοδα του Ομίλου πενταπλασιάστηκαν από 468 εκατομμύρια ευρώ το 2021 σε 2,37 δισεκατομμύρια ευρώ, με «ισχυρή δυναμική κρατήσεων σε όλες τις αγορές» και «νέες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 οι οποίες βρίσκονται πλέον πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα».

Η εικόνα που έδωσε ο κ. Joussen από τις πωλήσεις πρώτου τριμήνου πωλήσεις είναι εκπληκτική. Για το χειμώνα η μέση αύξηση τιμών ανέρχεται στο 15% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021, και στην περίπτωση των καλοκαιρινών κρατήσεων, είναι επί του παρόντος 22% υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος. Αφενός, αυτό έχει να κάνει με την τάση για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αναβαθμίσεις στην κατηγορία ξενοδοχείων και δωματίων, και αφετέρου με ορισμένες απότομες αυξήσεις τιμών, για παράδειγμα στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο επικεφαλής της TUI, Fritz Joussen, αναμένει μια ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν το 2022. Το μονοπάτι, όπως είπε, που οδηγεί στην έξοδο από την πανδημία γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο και η ζήτηση για ταξίδια είναι υψηλή σε όλες τις αγορές.

Όπως ανακοίνωσε η TUI, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, 3,5 εκατ. πελάτες της είχαν κάνει κράτηση διακοπών για το καλοκαίρι του 2022, φτάνοντας στο 72% των επιπέδων της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Ωστόσο, οι νέες κρατήσεις βρίσκονται σε επίπεδα άνω του 100% από τα αντίστοιχα του 2019, επομένως ο όμιλος αναμένει ότι το καλοκαίρι του 2022 θα κυμανθεί πλησίον των επιπέδων προ κρίσης.

Tα καλά επίπεδα κρατήσεων διασφαλίζουν ότι η ρευστότητα του ομίλου παραμένει υψηλή, σύμφωνα με την TUI, και ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ δίνοντας τη δυνατότητα στον όμιλο να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια ύψους 0,7 δισ. ευρώ στις αρχές του Απριλίου.

Στην κρουαζιέρα, 14 από τα 16 πλοία βρίσκονταν σε υπηρεσία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, έναντι 5 εκ των 15 πλοίων της αντίστοιχης περιόδου του του 2021, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η δημοσιονομική κρίση.

Πηγή