Στα 40 ευρώ η επιδότηση ρεύματος τον Φεβρουάριο – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Η χονδρεμπορική τιμή στη Γερμανία αυξήθηκε μέσα σε μία ημέρα χθες κατά 62,75% και διαμορφώθηκε στα 137,81 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα καταγράφεται η δεύτερη υψηλότερη τιμή στον ευρωπαϊκό χάρτη, στα 208,05 ευρώ/MWh, μετά την Ελβετία με μέση τιμή αγοράς τα 213,01 ευρώ/ΜWh. (SHUTTERSTOCK)

Καθώς οι τιμές του ρεύματος παραμένουν στα ύψη, το υπουργείο Ενέργειας ανακοινώνει σήμερα την επιδότηση των καταναλωτών για τον Φεβρουάριο, η οποία θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από του Ιανουαρίου, στα 40 ευρώ έναντι 42 ευρώ.

Από τη Χρύσα Λιάγγου

Δυσκολεύει η άσκηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς όλα τα δεδομένα συνηγορούν σε παράταση της ενεργειακής κρίσης και παραμονής των τιμών σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα.

Νέες αυξήσεις στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης πυροδότησε χθες η απόφαση της γαλλικής ΕDF για μείωση της πυρηνικής της παραγωγής από 295 έως 315 τεραβατώρες το 2022 (300-330 η προηγούμενη εκτίμηση), κάτι που έχει να συμβεί από το 1990, ενώ δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, παράγοντας που κρατάει ψηλά τις τιμές του φυσικού αερίου.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της EDF, τα ετήσια συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,7% και βρέθηκαν στα 147 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γαλλία εκτινάχθηκαν κατά 7% και αναρριχήθηκαν στα 162 ευρώ.

Η χονδρεμπορική τιμή στη Γερμανία αυξήθηκε μέσα σε μία ημέρα χθες κατά 62,75% και διαμορφώθηκε στα 137,81 ευρώ/MWh και στη Γαλλία στα 202,53 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα καταγράφεται η δεύτερη υψηλότερη τιμή στον ευρωπαϊκό χάρτη, στα 208,05 ευρώ/MWh, μετά την Ελβετία με μέση τιμή αγοράς τα 213,01 ευρώ/ΜWh.

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν ήδη αποσταλεί με επιστολή στους προμηθευτές ρεύματος από τη Δευτέρα προκειμένου να αρχίσουν να τις περνάνε στις τιμολογήσεις τους.

Υψηλά όλο το 2022

Τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν από τώρα πόρους για τις επιδοτήσεις των επόμενων μηνών, καθώς όλα τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί δείχνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ, σημαίνει ότι θα απαιτηθούν συνολικά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις δημοπρασίες ρύπων, γι’ αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι επιδοτήσεις για τον μήνα Ιανουάριο έφτασαν περί τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα θα διαμορφωθεί το κόστος για τον Φεβρουάριο, αφού θα κυμανθούν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα (10 ευρώ/MWh) ακολουθώντας τη μικρή αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής στα 227,30 ευρώ/MWh από τα 235,38 ευρώ του Δεκεμβρίου.

Οπως και τον Ιανουάριο η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια θα αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Η κυβέρνηση αναζητεί πόρους για τις επιδοτήσεις των επόμενων μηνών, καθώς οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά όλο το 2022.

Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ/MWh και η κατανάλωση από 151-300 KWh με 110 ευρώ/MWh. Ετσι, η μέση ενίσχυση για τον Φεβρουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από τα 40 ευρώ τον μήνα έναντι 42 ευρώ τον Ιανουάριο.

Τα νοικοκυριά

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ/ MWh για τις πρώτες 300 KWh, από 180 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, ενώ δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη κατηγορία το κριτήριο της πρώτης κατοικίας.

Με 170 ευρώ/MWh θα επιδοτηθούν και οι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, ανεξαρτήτου ορίου κατανάλωσης.

Το ΥΠΕΝ στην επιστολή του προς τους προμηθευτές επισημαίνει ότι η επιδότηση αφορά  κατανάλωση 30 ημερολογιακών ημερών και συνεπώς θα πρέπει να εφαρμοστεί αναλογικά για τις 28 ημέρες του Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και ότι έχει καταργηθεί από τον Ιανουάριο η επιδότηση σταθερών τιμολογίων.

Οι επιχειρήσεις

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου και τάσης, η επιδότηση παραμένει στο ποσό των 65 ευρώ/MWh. H εξαγγελία του υπουργού Κώστα Σκρέκα για αύξηση της επιδότησης επαγγελματικών κλάδων με μεγάλη συμμετοχή του ρεύματος στο λειτουργικό κόστος στο 75% τον Φεβρουάριο έμεινε τελικά στα χαρτιά, κι αυτό γιατί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στην οποία υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα έκρινε ότι οι διαφοροποιημένες και όχι οριζόντιες επιδοτήσεις αποτελούν κρατική ενίσχυση. Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις που θα παρέχει η ΔΕΠΑ στους οικιακούς καταναλωτές τον Φεβρουάριο θα κυμαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 16 και 20 ευρώ/MWh.

Οι πάροχοι

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τον Φεβρουάριο τα χρήματα για τις επιδοτήσεις θα πιστωθούν στους παρόχους απολογιστικά και όχι προκαταβολικά όπως γινόταν μέχρι τώρα. Η αλλαγή αυτή προέκυψε έπειτα από έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έδειξε ότι δεν πέρασε στην κατανάλωση το σύνολο των επιδοτήσεων. Το ζήτημα διερευνάται περαιτέρω από την αρμόδια Αρχή και το υπουργείο, ενώ έχει δοθεί ήδη εντολή στους προμηθευτές να προχωρήσουν σε διορθώσεις, ενσωματώνοντας τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου και για κάποιες περιπτώσεις και του Δεκεμβρίου, που δεν έφτασαν στους καταναλωτές, στους επόμενους λογαριασμούς. Σε ό,τι αφορά πάντως τον Ιανουάριο, η πλευρά των προμηθευτών δεν πρόλαβε να περάσει τις επιδοτήσεις για ένα ποσοστό πελατών που τιμολόγησε μέχρι και το τέλος του μήνα, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ γνωστοποίησε τα στοιχεία με τους δικαιούχους στις 31 Ιανουαρίου.

Πηγή