Τζωρτζ Όργουελ: Τα σπουδαία λόγια του κορυφαίου συγγραφέα

Στις 25 Ιουνίου του 1903 γεννιέται στην Ινδία ο Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα απασχολήσει έντονα τους λογοτεχνικούς κύκλους της Αγγλίας και θα μείνει γνωστός με το ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ.

Το 1907, η οικογένεια του μετακόμισε στην Αγγλία και ο ίδιος άρχισε να δείχνει το συγγραφικό ταλέντο του ήδη από την ηλικία των 14 ετών, με κείμενα που δημοσίευε όταν έγινε δεκτός στο γνωστό Κολέγιο του Ίτον. Το 1921 αποφοίτησε με επαίνους αλλά αποφάσισε πως θα συνέχιζε το επάγγελμα του πατέρα του, και όχι τις σπουδές του.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη του δουλειά ήταν αυτό που λίγο αργότερα θα επέκρινε έντονα σε ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του. Ήταν  βοηθός περιφερειάρχη της Ινδικής Αυτοκρατορικής Αστυνομίας στη Βιρμανία και σύντομα αντιλήφθηκε πως οι πολίτες δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με τη διοίκηση αυτή. Η καθημερινή τριβή με τους πολίτες, τον έκανε να ξανά σκεφτεί όσα ήξερε μέχρι τότε, και φυσικά, να αλλάξει επάγγελμα.

Το 1928 ξεκίνησε με τον ίδιο να παραιτείται και να ζητά «εξιλέωση» για την προηγούμενη δουλειά του, αφήνοντας στην άκρη τις απολαύσεις της ανώτερης τάξης και πηγαίνοντας να ζήσει μαζί με τους άπορους πολίτες τόσο του Λονδίνου όσο και του Παρισιού, όπου ταξίδεψε αργότερα. Όλες αυτές οι εμπειρίες του τον βοήθησαν το 1933 να γράψει το πρώτο μεγάλο βιβλίο του, «Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου», στο οποίο βλέπουμε πρώτη φορά το ψευδώνυμό του, Τζωρτζ Όργουελ.

Η ανήσυχη φύση του Όργουελ δεν έμεινε μόνο εκεί. Πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο με την πλευρά των δημοκρατικών, ενώ αρχικά είχε πάει για να κάνει ένα απλό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου, ο σπουδαίος συγγραφέας εκτός από μόνιμο πρόβλημα με την φωνή του λόγω τραυματισμού, απέκτησε και ελάχιστη ανέχεια προς τον κομμουνισμό, τον οποίο απεχθανόταν όσο τίποτε άλλο.

Η μεγάλη αναγνώριση και το τέλος του Τζωρτζ Όργουελ

Τζωρτζ Όργουελ

Τζωρτζ Όργουελ

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ένα πρόβλημα υγείας δεν του επέτρεψε να πολεμήσει, η έκβαση αυτή όμως του έδωσε την ευκαιρία να επικεντρωθεί στο συγγραφικό του έργο, το οποίο είχε αρχίσει να λάμπει.

Ήδη από το 1945, με την κυκλοφορία της αλληγορικής νουβέλας του, «Η φάρμα των ζώων»,  που έθιγε την σταλινική περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, είχε αρχίσει να επιβεβαιώνεται το κορυφαίο ταλέντο της πένας του και η αγάπη του να θίγει θέματα που μέχρι τότε δύσκολα συναντούσαν οι αναγνώστες. Όταν όμως στις 6 Ιουνίου του 1949 ο Τζωρτζ Όργουελ εκδίδει το διαχρονικά σύγχρονο  και δυστοπικό μυθιστόρημά του, «1984», εκτοξεύεται η φήμη του, και ο ίδιος ανάγεται σταδιακά σε έναν από τους σημαντικότερους Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα, με μεγάλη επιρροή στο κοινό του.

Η θεματική των πονημάτων του Τζωρτζ Όργουελ κινείται σε κοινωνικοπολιτικά εδάφη, στα οποία μόνο ο ίδιος μπορούσε αριστοτεχνικά να ταξιδέψει και να παρασύρει μαζί του τους αναγνώστες. Από τον σχολιασμό των κοινωνικών ανισοτήτων μέχρι και την κριτική στα απολυταρχικά καθεστώτα όπου η αστυνομία και ένας «Μεγάλος Αδελφός», όπως τον έλεγε, ελέγχουν απόλυτα τις πράξεις και τις σκέψεις των υπόλοιπων πολιτών, αυτοί ήταν οι κόσμοι στους οποίους βάδιζε η πένα του ταλαντούχου συγγραφέα.

Στις 21 Ιανουαρίου του 1950, ο Τζωρτζ Όργουελ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 47 ετών. Η φυματίωση με την οποία πάλευε τα τελευταία χρόνια, τον είχε νικήσει. Παρόλο που η φήμη του εκτοξεύτηκε μόνο τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε την τύχη να γνωρίσει την αγάπη των αναγνωστών και την διεθνή αναγνώριση που είχε βρει σύντομα το έργο του, λίγο πριν περάσει στην αιωνιότητα.

15 αποφθέγματα του σπουδαίου συγγραφέα

Όπως ακριβώς τα έργα του Τζωρτζ Όργουελ χαρακτηρίζονται από έντονη διαχρονικότητα, έτσι και τα λόγια του συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να μας εμπνέουν και να μας θυμίζουν τις αξίες της ζωής αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα, που δυστυχώς βλέπουμε πως ακόμα μας ταλανίζουν.

«Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική».

«Ελευθερία είναι το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν ν’ ακούσουν».

«Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στην αποδοχή».

«Οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευτυχισμένοι μόνο όταν δεν θεωρούν ότι σκοπός της ζωής είναι η ευτυχία».

«Ο σκοπός ενός αστείου δεν είναι να μειώσει κάποιον, αλλά να του θυμίσει ότι είναι μειωμένος».

«Κάθε γενιά φαντάζεται ότι είναι πιο έξυπνη από τη γενιά που πέρασε και πιο σοφή από τη γενιά που ακολουθεί».

«Η πραγματικότητα υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο μυαλό και πουθενά αλλού».

«Αν η σκέψη διαφθείρει τη γλώσσα, μπορεί και η γλώσσα να διαφθείρει τη σκέψη».

«Για να επιβιώσεις, συχνά είναι απαραίτητο να δώσεις μάχη, και για να δώσεις μάχη, πρέπει να λερωθείς».

«Ο Εθνικισμός είναι η δίψα για εξουσία ενισχυμένη από αυταπάτες».

«Όλη η πολεμική προπαγάνδα, οι κραυγές και τα ψέματα και το μίσος, έρχονται, όλα ανεξαιρέτως, από ανθρώπους που δεν πολεμούν».

«Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια».

«Η εξουσία δεν είναι μέσο, είναι σκοπός»

«Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί» (Φράση από το «1984»)

Πηγή