Μετάλλαξη «Όμικρον»: Στο ρεβεγιόν με rapid test

Προκειμένου να καθυστερήσει το πέμπτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά την περίοδο των εορτών. (INTIME NEWS)

Με την απειλή της μετάλλαξης «Ομικρον» να βρίσκεται προ των πυλών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηρότερους ελέγχους κατά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, οπότε παραδοσιακά υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης.

Σταύρος Παπαντωνίου

Με την επέλαση του στελέχους «Όμικρον» να είναι προ των πυλών και να «απειλεί» με ένα νέο σφοδρό κύμα τη χώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα για την ανάσχεση της απειλής, με επίκεντρο το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση καταλήγει σε ένα πλαίσιο αυστηροποίησης του τέστινγκ το βράδυ της αλλαγής του χρόνου. Ετσι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχει υποχρεωτικότητα εισόδου σε όλους τους χώρους διασκέδασης με αρνητικό rapid test. Ητοι σε νυχτερινά μαγαζιά, κλαμπ, μπαρ, καφέ και εστιατόρια δεν θα μπαίνει κανείς χωρίς αρνητικό τεστ. Υπενθυμίζεται πως οι μη εμβολιασμένοι δεν επιτρέπεται να μπουν καθόλου σε κλειστούς χώρους, συνεπώς το καθολικό τέστινγκ αφορά τους εμβολιασμένους, είτε έχουν κάνει μία είτε δύο είτε τρεις δόσεις. Το κόστος του rapid test θα επιβαρύνει αυτόν που το κάνει. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών που θα συζητήσει πάνω στο συγκεκριμένο πλαίσιο και θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις. Ο «κίνδυνος» πάντως ενός τέτοιου μέτρου είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια μεγάλη μερίδα πολιτών που θα επιλέξει ρεβεγιόν σε σπίτια φίλων ή συγγενών, όπου η τήρηση των μέτρων προστασίας –τέστινγκ, αποστάσεις κ.λπ.– δεν ελέγχεται και οι συνωστισμοί είναι βέβαιο πως θα είναι μεγάλοι.

Δύσκολος Ιανουάριος  

Το μέτρο θα ισχύσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και θα αφορά όλους τους εμβολιασμένους, ακόμη κι αν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Με το παραπάνω μέτρο, εφόσον επικυρωθεί από την επιτροπή, η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει δύο στόχους: αφενός με την έναρξη της νέας χρονιάς να τεστάρει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών και αφετέρου να φρενάρει όσο μπορεί τη διασπορά. Τελικός στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα πως τον Ιανουάριο θα έχουμε επικράτηση και πιθανότατα έξαρση του στελέχους «Ομικρον» και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η πανδημία στη χώρα μας είναι σε ύφεση, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν στην «Κ» πως κάθε μέρα που καθυστερεί το πέμπτο κύμα είναι κέρδος, καθώς προστίθενται στο εμβολιαστικό τείχος χιλιάδες επιπλέον πολίτες.

Αυστηροί έλεγχοι

Ενα επιπλέον μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση για την καθυστέρηση του πέμπτου κύματος είναι η σκληρή αστυνόμευση την περίοδο των εορτών. Θεωρείται βέβαιο πως τις επόμενες μέρες θα βρίσκονται πάνω από 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους ώστε να επιτηρούν την εφαρμογή των μέτρων. Στην ίδια λογική πάρθηκε και η απόφαση προ ημερών να επιτρέπεται κατά την περίοδο των εορτών η είσοδος στην Ελλάδα μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. Μιλώντας για τα μέτρα την περίοδο των εορτών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέκλεισε για μία ακόμα φορά ένα ολικό lockdown, επιβεβαιώνοντας ωστόσο τις σκέψεις για καθολικό τέστινγκ την περίοδο των εορτών. «Αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα», είπε και πρόσθεσε πως «ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας – και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους».

Πηγή