Η άσκηση δυναμώνει και τον εγκέφαλο

Το περπάτημα και η άσκηση μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει τον εγκέφαλο και να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουμε άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

ΣΙΚΑΓΟ. Το περπάτημα και η άσκηση μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει τον εγκέφαλο και να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουμε άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων από το Σικάγο. Για τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο στο περιοδικό Journal of Neuroscience, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και άλλα ιδρύματα στράφηκαν σε δεδομένα από το πρόγραμμα Rush Memory and Aging Project.

 Εκατοντάδες κάτοικοι του Σικάγου, οι περισσότεροι στα 80 τους, έκαναν εκτεταμένα ετήσια τεστ μνήμης και φορούσαν συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Λίγοι ασκούνταν επίσημα, έδειξαν οι οθόνες, αλλά κάποιοι μετακινούνταν ή περπατούσαν πολύ πιο συχνά από άλλους.
Το περπάτημα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουμε άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε πόσο συχνά κινούνταν ή κάθονταν ηλικιωμένοι και ερεύνησε βαθιά τον εγκέφαλό τους μετά τον θάνατό τους, διαπίστωσε ότι ορισμένα ζωτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού λειτουργούσαν διαφορετικά στον εγκέφαλο ηλικιωμένων που ασκούνταν. Η σωματική δραστηριότητα φάνηκε να επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου τους, τις ικανότητες σκέψης και το κατά πόσο βίωσαν την απώλεια μνήμης λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να καθυστερήσει ή να αλλάξει την απώλεια μνήμης από τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους, εν μέρει με τη διατήρηση των μικρογλοιών σε καλή κατάσταση, που είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, δήλωσε η Κέιτλιν Κασαλέτο, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας στο UCSF Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης, που ήταν επικεφαλής της μελέτης.