Φθινόπωρο στα Ζαγοροχώρια – Μια ωδή στα χρυσαφένια βουνά της ηπείρου

Όσες μέρες κι αν αφιερώσετε σε αυτό το ταξίδι στην ομορφιά δεν θα σας φτάσουν. Όμως μην ανησυχείτε: Είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψετε – και μάλιστα σύντομα.

Σαρανταέξι χωριά, αμέτρητα αξιοθέατα, γάργαρα νερά και βουνά, βουνά, βουνά. Όποιος έχει επισκεφθεί τα Ζαγοροχώρια έστω και μια φορά, σπεύδει να τα αναφέρει πάντα στην προσωπική του λίστα με τις μεγαλύτερες ομορφιές της Ελλάδας – παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, κανείς δεν αρκείται σε μια και μόνη επίσκεψη. Άλλωστε, στα βουνά της Ηπείρου, οι εποχές επιβιώνουν ακόμη. Και ανάλογα με τον μήνα που θα απολαύσετε τις διαδρομές σας στα καλντερίμια, τα ποτάμια και τις ξακουστές γέφυρές τους, θα σας περιμένει κι ένα νέο, μεταμορφωμένο τοπίο.

Εμείς προτείνουμε να κάνετε την αρχή το φετινό φθινόπωρο. Θα βρείτε χρυσά, κίτρινα και πορτοκαλιά φύλλα να κρατούν συντροφιά στις παραδοσιακές, παραμυθένιες σκεπές, λαχταριστές ηπειρώτικες πίτες να σας προσφέρουν τη θαλπωρή τους και – για την Ήπειρο μιλάμε – άφθονους βρεγμένους δρόμους. Ρομαντική η βροχή, όμως πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας μπορούν να ανταποκριθούν σε όλο αυτό το ρομάντζο.

Εμάς μας έχουν σώσει τα Vector 4 Seasons Gen-3 της Goodyear, με τις μεγάλες εγκοπές και τις υδροδυναμικές αυλακώσεις που διατηρούν την αναβαθμισμένη αντίσταση στην υδρολίσθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους – και επιτρέπουν μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα, βοηθώντας μας όχι μόνο να μείνουμε ασφαλείς, αλλά και να αποφύγουμε τις τυχόν άτακτες αλεπούδες που πετάγονται αμέριμνες από τα παρθένα δάση.

Αφού βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι και εσείς και το αυτοκίνητό σας, πάμε να δούμε και τι θα δείτε.

Χωριά, χωριά κι άλλα χωριά

Είπαμε: όσες μέρες κι αν αφιερώσετε στο ταξίδι σας, 46 χωριά δεν πρόκειται να προλάβετε να δείτε. Δεν πειράζει, για αυτό είναι οι επιστροφές. Στην πρώτη σας απόδραση στα Ζαγόρια, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Δίλοφο, με την προνομιακή του θέση στα 30 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, το υψόμετρο 880 μέτρων που του χαρίζει οξυγόνο αρκετό για να πάρετε μαζί και στην Αθήνα και τον πανέμορφο οικισμό του που ανήκει στους πλέον γραφικούς στο σύνολο των «ζωγραφιστών» Ζαγοριών.

Σίγουρα αξίζει μια βόλτα και στους αμφιθεατρικούς Κήπους, που όμως είναι ίσως καλύτερα να τους αφήσετε για τις Απόκριες, όταν τα σοκάκια τους γεμίζουν κόσμο, σουβλάκια και διαλεχτά κρασιά. Σε αυτή την περίπτωση, να είστε προετοιμασμένοι ότι στο δρόμο σας θα συναντήσετε και χιόνια, όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: τα Vector 4 Seasons Gen-3 θα σας προσφέρουν κορυφαία πρόσφυση στο χιόνι – δεν είναι τυχαίο που μπορούν να καυχηθούν για περισσότερες νίκες σε τεστ ελαστικών τεσσάρων εποχών από οποιαδήποτε άλλη μάρκα.

Στο χωριό Βίκος θα απολαύσετε ασύγκριτη θέα στο πιο στενό φαράγγι του πλανήτη – δεν τα λέμε εμείς, τα Ρεκόρ Γκίνες τα λένε -, ενώ δεν πρέπει να κάνετε το λάθος να προσπεράσετε χωριά που σας ακούγονται τουριστικά. Εδώ η λέξη αυτή έχει μια άλλη σημασία, και καταφέρνει να συμπορεύεται ικανοποιητικότατα με την παράδοση και την αυθεντικότητα. Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Αρίστη, Άνω και Κάτω Πεδινά, Μονοδένδρι έχουν πολύ καλούς λόγους που είναι διάσημα ακόμη και σε εκείνους που δεν τα έχουν θαυμάσει ακόμη με τα μάτια τους.

Τοπία που κόβουν την ανάσα

Δεν είναι εποχή για βουτιές, αυτό όμως δεν καθιστά λιγότερο υποχρεωτική μια επίσκεψη στο Βοϊδομάτη, ένα από τα διαυγέστερα ποτάμια της Ελλάδας. Τα νερά του είναι τόσο καθαρά που μπορείς κυριολεκτικά να τα πιεις στο ποτήρι, ενώ οι πνιγμένες στα πλατάνια κοίτες του συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

Για το φαράγγι του Βίκου τα είπαμε και παραπάνω, αν και αυτή την εποχή είναι προτιμότερο μάλλον να το καμαρώσετε από ψηλά. Το καλοκαίρι, που θα έχετε ήδη νιώσει την ανάγκη να επιστρέψετε, μπορείτε να δοκιμάσετε και να διασχίσετε ένα μέρος του, πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρου οδηγού.

Τριγυρνώντας την περιοχή θα εντυπωσιαστείτε από τη συχνότητα εμφάνισης λιμνών και γραφικών γεφυριών. Φροντίστε να έχετε ελεύθερο χώρο στο κινητό σας, γιατί θα τα φωτογραφίσετε όλα. Κι αν έχετε όρεξη για πεζοπορία, μην παραλείψετε να ακολουθήσετε ένα από τα πέτρινα καλντερίμια για να μετακινηθείτε από το ένα χωριό στο άλλο. Το πιο εντυπωσιακό είναι με σιγουριά η Σκάλα Βραδέτου, στο Κεντρικό Ζαγόρι, που ενώνει το Καπέσοβο και το Βραδέτο από το 1328. Η θέα που σας προσφέρει στα χρυσαφένια φύλλα είναι ασύγκριτη, ενώ θα σας επιτρέψει να απολαύσετε και δυο υπέροχα πέτρινα γεφύρια.

Πίτα, η ηπειρώτικη

Ζαγόρια σημαίνει φαγητό, όσο σημαίνει και φύση. Θα ήταν ύβρις να βρεθείτε εκεί και να μη δοκιμάσετε όσο περισσότερες πίτες αντέχετε, με φύλλο που δεν θα συναντήσετε όπου κι όπου, ανοιγμένο με ζαγορίσιο μεράκι και γεμισμένο με ντόπια ποιοτικά υλικά. Τα εκλεκτά κρέατα της περιοχής θα χαραχτούν στη μνήμη σας για πάντα – παραγγείλετε μοσχαράκι με μελιτζάνα, και θα μας θυμηθείτε και εμάς. Μανιταρόσουπες και κρεατόσουπες, καθώς επίσης και ο τοπικός λαχταριστός τραχανάς θα σας ζεστάνουν μετά την περιπλάνηση στην ηπειρώτικη πάχνη, ενώ το γιουβέτσι και η ψητή μελιτζάνα με σκορδαλιά δεν απογοήτευσαν ποτέ κανέναν.

Κυρίως πίτες όμως, παιδιά. Πίτες.

Καλό ταξίδι, λοιπόν, στις γεύσεις, τα αρώματα και τα αμέτρητα φθινοπωρινά χρώματα της Ηπείρου. Θα είναι η αρχή ενός έρωτα που είναι βέβαιο πως θα κρατήσει για πάντα, παρά τις απαιτητικές φιδογυριστές στροφές που θα βρεθούν στο δρόμο σας.

Άλλωστε, όποια εποχή κι αν επιστρέψετε στις καταπράσινες πλαγιές των Ζαγοριών, θα έχετε πάντα σύμμαχο τα Vector 4Seasons της Goodyear, που θα σας προσφέρουν βελτιωμένη πρόσφυση, μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος και καλύτερο χειρισμό, όποιες συνθήκες κι αν επικρατούν στο οδόστρωμα, χάρη στις τεχνολογίες Aqua Control, Snow Grip και Dry Handling που εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια και την καλύτερη οδηγική εμπειρία που μπορείτε να απολαύσετε.

Το μόνο που μένει τώρα, είναι να ετοιμάσετε μπαγκάζια – χωρίς να τσιγκουνευτείτε τα πουλόβερ.

Πηγή