Το μουσικό βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Βαλτετσίου. Το σημείο συνάντησης μουσικού και έντυπου πολιτισμού στα Εξάρχεια.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια & Φωτογραφίες: George Fiorakis 

Κάθε νησί έχει το βιβλιοπωλείο που θυμάσαι για πάντα όταν γυρίζεις στην πόλη. Στο νησί των Εξαρχείων μία ομάδα νέων και δημιουργικών ανθρώπων, με κοινό έδαφος την αγάπη για τη μουσική, βρίσκεται πίσω από το ιδιαίτερο μουσικό βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Βαλτετσίου.

Τα βιβλιοπωλεία σε κάθε τόπο αποτελούν συχνά σημεία συνάντησης πολιτισμού και τόπους πνευματικής ανάπαυλας. Από τις μεγαλουπόλεις του κόσμου έως τα μικρά νησάκια του Αιγαίου, πάντα υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο για το οποίο έχεις διαβάσει. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους ή τα καντούνια τους, η μυρωδιά του βιβλίου και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους σε έχει προσκαλέσει να χαθείς για λίγο ανάμεσα στη μυρωδιά του χαρτιού, στους φανταστικούς και μυθιστορηματικούς κόσμους που ξεπροβάλλουν στη σκέψη διαβάζοντας ένα οπισθόφυλλο. Στην ψηφιακή μας καθημερινότητα, το βιβλίο και η αναλογική του φύση ουδέποτε σταμάτησε να απαντά στην ανάγκη για γνώση και εξερεύνηση στα μονοπάτια του μυαλού. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ίδιοι οι χώροι και άνθρωποι των βιβλιοπωλείων με χαρακτήρα όπως αυτά: της γειτονιάς, του χωριού, του νησιού και της πόλης αποτελούν σύγχρονους φορείς κληρονομιάς και παράδοσης του έντυπου πολιτισμού και συγχρόνως σημεία επίσκεψης και γνωριμίας με ό,τι αυτά πραγματεύονται.

Στα Εξάρχεια, το μικρό αλέγρο νησάκι της ατέλειωτης Αθήνας, πάντα ευδοκιμούν κάθε είδους εκδόσεις, χαρτί, μουσικές και τέχνες γενικότερα. Έτσι, στην παιχνιδιάρα Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, που στο μήκος της ανθίζει ο κήπος της Ριβιέρα και στα τραπεζάκια της συναντιούνται κάθε λογής Αθηναίοι, το “unique” Fagottobooksτο εξειδικευμένο μουσικό βιβλιοπωλείο και κατάστημα μουσικών οργάνων, είναι ακριβώς αυτό το βιβλιοπωλείο και μουσικό κατάστημα που ανήκει στα σημεία της πόλης που θες να μοιραστείς και να ανακαλύπτεις ξανά και ξανά. Η υπεύθυνη του καταστήματος Ρούλα, ο Ξενοφών, ο Δημήτρης και η Έφη μαζί με τον εκδότη Νίκο Θερμό και με τον Ανδρέα,την Κατερίνα και τη Δανάη στο αδερφάκι του στη Λευκάδα είναι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τη δημιουργική ομάδα του. Μπήκαμε, λοιπόν ένα φθινοπωρινό μεσημεράκι στο FagottoBooks, ξετρυπώσαμε τις ιστορίες τους, παίξαμε μουσικές και γνωριστήκαμε με την ενδιαφέρουσα παρέα που κάνει το νούμερο 15 του εξαρχειώτικου πεζοδρόμου να αποπνέει δημιουργική ζέση.

Fagottobooks Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο

Fagottobooks Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο

Fagottobooks Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείοfacebook / instagram / site & e-shop

Το Fagottobooks πήρε το όνομά του από το πνευστό ξαδερφάκι του, το όμποε, και από όταν εγκαταστάθηκε στις όχθες της γειτονιάς των εκδόσεων και των γραμμάτων φιλοξενεί οτιδήποτε εκδίδεται και αφορά τη μουσική, τις δικές του ομώνυμες εκδόσεις και φυσικά κρουστά μουσικά όργανα για μικρούς και μεγάλους από όλο τον κόσμο. O Λευκαδίτης Νίκος Θερμός, ιδιοκτήτης των μουσικών εκδόσεων fagottobooks με έναρξη το 1987 συνεχίζει ακάθεκτος. Η Ρούλα βρίσκεται στο κομμάτι της διαχείρισης του βιβλιοπωλείου της Βαλτετσίου εδώ και δεκαοκτώ χρόνια! Τα κρουστά που μας περιβάλλουν, τα μουσικά βιβλία, οι άνθρωποι του fagottobooks γίνονται η αφορμή για να αρχίσει κάποιος να παίζει σε μπάντες κρουστών, να αρχίσει μαθήματα μουσικής, να συμμετάσχει σε κάποια χορωδία…, “Δεν χρειάζεται να είσαι μουσικός για να βάλεις τη μουσική στη ζωή σου. Τραγουδώντας και μαθαίνοντας περνάς τόσο όμορφα που γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς σου” μας λέει. Ο Ξενοφών και ο Δημήτρης είναι συνήθως αυτοί που θ’ απευθυνθείς όταν μπεις στο βιβλιοπωλείο. Αν κάτι σου θυμίσουν τότε σίγουρα έχεις βρεθεί σε κάποιο από τα λάιβ που παίζουν με τις μπάντες τους από τη λόκαλ ανεξάρτητη σκηνή. Ο πρώτος είναι το γκράντζ μπάσο των Monovine και ο δεύτερος το ηλεκτρικό μπάσο στους indie pop Vinyl Suicide. O Ανδρέας έχει δημιουργήσει το Andreas Thermos Sextet που θα το έχετε ακούσει σίγουρα σε διάφορα jazz φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Η Δανάη στη Λευκάδα είναι τραγουδίστρια στην μπάντα West Coast ενώ η Ρούλα είναι μέλος της Ροδιάς που είναι χορωδία παραδοσιακής μουσικής.

Ο Ξενοφών, όπως μας λέει η Ρούλα, είναι ο πανοραμίξ του Φαγκότο, αυτοδίδακτος γραφίστας, πολυγνώστης μουσικών οργάνων και μετράει δεκατρία χρόνια στην ομάδα. Ο Δημήτρης κλέβει τις καρδιές των ανθρώπων με την ευγένειά του, μας λέει το παρεάκι, και είναι η ήρεμη δύναμη πίσω από την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση στον χώρο. Τέλος, η Έφη, η νεότερη της παρέας, με το ακαδημαϊκό μπακγκράουντ στην ψυχολογία βάζει τις λέξεις σε σειρά στο κειμενογραφικό κομμάτι των κοινωνικών δικτύων και του ιστότοπου και εξειδικεύεται σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδικό τμήμα (οι μαμάδες και τα μουσικόφιλα πιτσιρίκια τους της έχουν μεγάλη αδυναμία).

Fagottobooks Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο  Fagottobooks Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο

Fagottobooks Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο

“Είμαστε οι πιο φανατικοί γκρούπις ο ένας του άλλου, πάμε στις συναυλίες ο ένας του άλλου και καλοπερνάμε” μας λέει η Ρούλα. Τέσσερις άνθρωποι λοιπόν, που έγιναν φίλοι μέσα από τη δουλειά τους και αλληλοσυμπληρώνουν παραγωγικά ο ένας τον άλλο/η, κρατούν ψηλά τον πήχη σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία και τον χαρακτήρα του Fagottοbooks. Στα ωραία που μας εκμυστηρεύτηκαν είναι ότι στο διάλειμμά τους αποσυμπιέζονται από τις οθόνες τζαμάροντας με τα πρωτότυπα κρουστά που βρίσκονται παντού τριγύρω τους και φτιάχνοντας βιντεάκια που ανεβάζουν στα social media. Η παιδικότητα άλλωστε αποτελεί το υγιές πνευματικό κομμάτι των δημιουργικών ανθρώπων και ο συντονισμός μας με αυτή τροφή για την πιο χαρούμενη πλευρά του εαυτού μας, οι “fagottians” (όπως οι ίδιοι ονομάζουν την ομάδα τους) φαίνεται ότι το ξέρουν καλά!

Το Fagottobooks είναι πραγματικά ένας ιδιαίτερος τόπος στη γεωγραφία της γειτονιάς. Στα ράφια και τους πάγκους του βρίσκεις όργανα και κρουστά για κάθε ηλικία και το καλύτερο όλων; δε χρειάζεται να έχεις μουσικές γνώσεις για να βρεις κάτι εδώ, να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να αρχίσεις να τζαμάρεις. Στην επίσκεψή μας ακούσαμε τόσα διαφορετικά ηχοτοπία, που παράγουν τα διαφορετικά κρουστά, και ανακαλύψαμε πως ο ρυθμός υπάρχει μέσα σε όλους μας αρκεί να πιάσουμε στα χέρια μας δύο μπαγκέτες ή να γαργαλήσουμε μία καλίμπα. Θυμόμαστε, και αναμένουμε με ανυπομονησία, τις ζωντανές εμφανίσεις και τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε το βιβλιοπωλείο πριν την πανδημία να επανέλθουν “Μας λείπουν πολύ τα λάιβ, η επαφή με τον κόσμο και η ζωντάνια που έδιναν στη Βαλτετσίου” συμπληρώνει η Ρούλα, ενώ μας εξηγεί ότι παρά την δυνατή ομολογουμένως ιντερνετική παρουσία του μουσικού βιβλιοπωλείου (βρίσκεις κυριολεκτικά τα πάντα ονλάιν στο FagottoBooks.gr) ήταν επιλογή της ομάδας να μην πραγματοποιήσουν διαδικτυακές εκδηλώσεις μιας και θεωρούν ότι τα ακουστικά λάιβ που φιλοξενούνται εδώ πρέπει να ακούγονται ζωντανά.

Fagottobooks Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο

Fagottobooks Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο

Βαλτετσίου Εξάρχεια Fagottobooks

Ανάμεσα στα εκπαιδευτικά βιβλία και τα βιβλία ιστορίας της μουσικής ξεπηδούν κρουστά μουσικά όργανα και μας τρώει η περιέργεια να τα δοκιμάσουμε όλα! Από μικρούλικα καζού και αυγουλάκια shaker, έως τα εντυπωσιακά γκονγκ της οροφής, κάθε κρουστό και άλλος ήχος! Κάποια από αυτά μιμούνται τους ήχους της φύσης, χρησιμοποιούνται σε θεατρικές παραστάσεις, όπως μας ενημέρωσαν τα παιδιά, και μας θυμίζουν τις εξωτικές παραστάσεις του θεάτρου του ήλιου της Ariane Mnouchkine. Ηand Drums, τουμπερλέκια, μπεντίρ, ντέφια, φανταστικές κουδουνίστρες που μοιάζουν με αυτές των κουδουνάδων της Σκύρου, καλίμπες που παράγουν ονειρικές μελωδίες, ξυλόφωνα και άλλα πολλά και ωραία! Τα υλικά κατασκευής των κρουστών ποικίλουν, από έθνικ χειροποίητα με φυσικά υλικά έως ευφάνταστους παιχνιδιάρικους κουβάδες και τους πολύχρωμους (και πολύ αγαπητούς) σωλήνες boomwhackers. Είναι τρομερό με πόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να παράγουμε ήχους και μουσική!

“Η ενασχόληση με τη μουσική είναι διαλογισμός, απελευθέρωση και θεραπεία αλλά και τρόπος κοινωνικοποίησης” μας λέει η Ρούλα, και αδιαμφισβήτητα, συμπληρώνουμε, η μάθηση της μουσικής βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες αποδεικνύουν άλλωστε ότι η διδασκαλία μουσικής επιταχύνει την ωρίμανση της ακουστικής οδού στον εγκέφαλο και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της, αλλά και ότι τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική αναπτύσσουν καλύτερα την επεξεργασία ήχου, γλωσσική ανάπτυξη, αντίληψη λόγου και ικανότητες ανάγνωσης, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα μιας πενταετούς μελέτης από νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.  Οι μοντέρνοι γονείς φαίνεται ότι γνωρίζοντας τα οφέλη της μάθησης της μουσικής έρχονται στο Fagottobooks, “Καμιά φορά έρχονται γονείς, πριν καν ακόμα γεννηθεί το παιδί (!) Αλλά το πιο συγκινητικό που συμβαίνει είναι ότι μέσα από τις εύκολες μεθόδους μάθησης και τα κρουστά που βρίσκουν εδώ ανακαλύπτουν το κίνητρο που χρειαζόταν για να μάθουν μουσική και αυτοί μαζί τους!” 

Βαλτετσίου Βιβλιοπωλείο Εξάρχεια

Βαλτετσίου Βιβλιοπωλείο Εξάρχεια

Όμορφο περιβάλλον, μουσικά όργανα, ωραίοι άνθρωποι …δε μας κάνει καρδιά να φύγουμε. Η μουσική μας έχει φέρει όλους κοντά και η αξία της επικοινωνίας μέσα από αυτήν μένει διαχρονικά ανεκτίμητη και ένα αντισυμβατικό όπλο ενάντια σε όλα αυτά που μας αποξενώνουν. Η μουσική θα παραμένει πάντα μια γλώσσα διεθνής που ενώνει κουλτούρες και ανθρώπους και στο Fagottobooks βρήκαμε τον χώρο και τον τόπο για να συναντιόμαστε και να αναπτύσσουμε τα καλύτερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας: τη δημιουργικότητα και την παιδικότητά μας. Περάστε μια βόλτα να γνωριστείτε με τους Fagottians, μόνοι/ες, με το πιτσιρίκι σας ή τους κολλητούς/ες σας αρπάξτε κάποιο κρουστό με παράξενο όνομα όπως τα caxixi και ξυπνήστε το παιδί μέσα σας, μαθαίνοντας. Θα το καταευχαριστηθείτε!

Πηγή