Ένα κόμικ για την Τεχνητή Νοημοσύνη ως πολιτικό και ηθικό ζήτημα

Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να προσφέρει πλούσιο υλικό για φουτουριστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, την ίδια στιγμή συνιστά μια αόρατη, αλλά σταθερά διευρυνόμενη, διάσταση της καθημερινότητάς μας. Μας προτείνει ποιες ειδήσεις πρέπει να διαβάσουμε, ποιες διαδρομές να ακολουθήσουμε και αποφασίζει ποια από τα μηνύματα του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου έχουν θέση στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

Το κόμικ We Need to Talk AI θέτει ως στόχο να καταστήσει τη συζήτηση αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη προσβάσιμη στο ευρύτερο δυνατό κοινό. Επιδιώκει να συμβάλει στη συνειδητοποίηση των συνεπειών της στην καθημερινή μας ζωή και να ενισχύσει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τα συλλογικά ρίσκα της μελλοντικής ψηφιακής κοινωνίας. Σύμφωνα με τις δημιουργούς του, επρόκειτο για ένα στοίχημα που ανέλαβαν. Θέλησαν να προσφέρουν «μια επαρκή εικόνα της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να προϋποτίθεται ένα ακαδημαϊκό κείμενο 800 σελίδων». Αντίθετα, αυτός ο «οδηγός κατανόησης», όπως τον ονομάζουν, χρησιμοποιεί τη φόρμα του κόμικ για να παρουσιάσει στον αναγνώστη τις πολλαπλές διαστάσεις και επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας.

Κάθε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι και θα είναι σχεδιασμένο και δημιουργημένο από ανθρώπους. Για αυτόν το λόγο χρειαζόμαστε έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο σχετικά με τις ευκαιρίες, τους κινδύνους και τις ευθύνες που συνεπάγεται, την απαιτούμενη ρύθμιση και τις συνδεόμενες κοινωνικές ουτοπίες, ο οποίος θα συμπεριλάβει τις διαφορετικές οπτικές και δυνατότητες, χωρίς να καθοδηγείται από λίγους, ομογενείς και μονοσήμαντα προσανατολισμένους στην αγορά, δρώντες. Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν βαθιά μια τεχνολογία που στο μέλλον θα καθορίσει, μεταξύ άλλων, την ασφάλειά τους, την οικονομική τους κατάσταση, την ιατρική τους διάγνωση και τις εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες.

Πραγματευομένη τις σημαντικές δυνατότητες αλλά και τα ρίσκα που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτή η προσπάθεια συνιστά ένα δημιουργικό έναυσμα για τους γνώστες του αντικειμένου αλλά και μια πρόσκληση σε όσους θέλουν να κατανοήσουν και να πάρουν θέση.

Η  J. Schneider -με διδακτορικό στα οικονομικά, πρώην σύμβουλος σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης- ειδικεύεται στα δεδομένα και στον κώδικα ως εργαλεία για την επίλυση γρίφων και χρησιμοποιεί συχνά το κόμικ ως μέσο για την παρουσίαση περίπλοκων ζητημάτων.

Η L. Ziyal, με σπουδές στην οπτική επικοινωνία, έχει ως αντικείμενο την απόδοση σκέψεων μέσω εικόνων. Εργάζεται στην κολεκτίβα παραγωγής περιεχομένου και σχεδίου Infotext στο Βερολίνο.

Στο σχετικό video η συγγραφέας του κόμικ We need to talk AI  Δρ. Julia Schneider απαντάει σε μια σειρά ερωτήματα που ανακύπτουν από την ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πώς μπορεί η επιστήμη των υπολογιστών να λαμβάνει υπόψη της ζητήματα που συνδέονται με τις μειονότητες και τα περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα; Είναι προτιμότερο κάποιοι θεσμοί να μην προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση; Το να απαγορεύουμε συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι μια αναγκαία λύση; Κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς; Πρέπει σήμερα να  επαναπροσδιορίσουμε την αντίληψή μας για την ιδιωτικότητα;

Η συνέντευξη και το video είναι παραγωγή του Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana https://aksioma.org

Via enainstitute.org

Πηγή