3D Virtual ξενάγηση από το ΥΠΠΟ στο Αχίλλειο Ανάκτορο και στα σπήλαια Διρού

Θα μπορούσες ανά πάσα στιγμή να επισκεφτείς από το χώρο σου ένα από τα δημοφιλέστερα Μουσεία της Ελλάδας και να αντικρίσεις τον αριστουργηματικό πίνακα του «Θριάμβου του Αχιλλέα»; Το ΥΠΠΟ το κάνει δυνατό

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον στην υπηρεσία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, μία πρωτοβουλία της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πώς θα ένιωθες αν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μπορούσες να ξεναγηθείς στην ιστορία της Στοάς των Σοφών και να περπατήσεις στα αυτοκρατορικά μονοπάτια του Αχίλλειου Ανακτόρου;

Πώς θα αισθανόσουν αν με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσες να βρεθείς σε μία βάρκα και να οδηγηθείς από τη «Λίμνη των Νεραϊδών» έως τον «Μεγάλο Ωκεανό» των Σπηλαίων Διρού, ανακαλύπτοντας το μέρος όπου βρίσκεται o μεγαλύτερος αριθμός οστών ιπποπόταμων που έχει ανακαλυφθεί στην Ευρώπη;

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές προβολής και ανάδειξης πολιτιστικών και ιστορικών χώρων, δίνει σήμερα τη δυνατότητα στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό να γνωρίσει τους εμβληματικούς χώρους του Αχίλλειου Μουσείου και των Σπηλαίων Διρού μέσα από το ψηφιακό εργαλείο των τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων (3D Virtual Tours).

Παράλληλα, η ΕΤΑΔ, με γνώμονα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, θέτει δωρεάν το νέο αυτό πρόγραμμα τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο, μετά την πρόσφατη έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα διατεθεί στη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς σε όλα τα σχολεία της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Ελλάδας.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή που υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους της ΕΤΑΔ έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη λειτουργία όλων των μουσείων παγκοσμίως λόγω των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μουσειακών Οργανισμών (ΝΕΜΟ) προκύπτει ότι το 70% των μουσειακών χώρων στην Ευρώπη παρέμειναν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του πανδημικού κύματος. Αυτό σύμφωνα με την ίδια έρευνα οδήγησε το 93% των μουσείων να στραφούν στη δημιουργία ψηφιακού υλικού που επιτρέπει την επαφή του κοινού με εκθέματα και χώρους χωρίς φυσική παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΑΔ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υιοθετεί σύγχρονες διεθνείς πρακτικές προβολής και ανάδειξης των πολιτιστικών χώρων, προσφέροντας τόσο στους Έλληνες όσο και σε κάθε χρήστη από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη την ευκαιρία να βιώσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία περιήγησης και ξενάγησης.

Στο σπήλαιο του Διρού με ένα κλικ

Στο σπήλαιο του Διρού με ένα κλικ

Ξενάγηση στο σπήλαιο του Διρού

Το σπήλαιο Βλυχάδα του Διρού στη Μάνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο!

Η επίσκεψή γίνεται μέσω βαρκών, που κάνουν την περιμετρική διαδρομή του σπηλαίου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις διαδοχικές «Αίθουσες» που φέρουν αντίστοιχες ονομασίες που αποδόθηκαν από τους πρώτους εξερευνητές του σπηλαίου. Οι ονομασίες αυτές ανταποκρίνονται στη μορφή των σταλακτικών και σταλαγμιτικών σχηματισμών της κάθε αίθουσας και στους φυσικούς χρωματισμούς. Παράλληλα μετά την αποβίβαση από το λιμναίο τμήμα υπάρχει και μια δεύτερη διαδρομή που καλύπτει χερσαίο τμήμα.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναζητήσετε μέσα στην περιήγηση τα σημεία όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα ζώων και ειδικά ενός ζώου, που δεν θα φαντάζεστε ποτέ ότι θα μπορούσε να ανακαλυφθεί στην Ελλάδα. Μάλιστα αποτελεί τη νοτιότερη καταγραφή του στην Ευρώπη! Αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Σπήλαια σε όλο τον κόσμο με μοναδική απήχηση στο εξωτερικό, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Δείτε το βίντεο

Η περιήγηση που θα δείτε αφορά όλους τους επισκέψιμους χώρους του Σπηλαίου (λιμναίο και χερσαίο τμήμα), ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψετε στο χρόνο μέσω της δημιουργίας του σπηλαίου που συντελείται εξαιρετικά αργά σε μια διαδικασία που κρατάει εις το διηνεκές. Αναλυτικές πληροφορίες θα σας κατευθύνουν σε κάθε «Αίθουσα» και σε κάθε ειδικό σχηματισμό.

αχιλλειο

Στο Αχίλλειο με ένα κλικ

Περιήγηση στο «Αχίλλειο»

Το «Αχίλλειο» είναι η Ανακτορική Έπαυλη που ανέγειρε η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ (γνωστή παγκοσμίως ως Πριγκίπισσα Σίσσυ/Sissi) στο τέλος του 19ου αιώνα, καθώς η Κέρκυρα κατ’ επιλογή της αποτελούσε τον τόπο διαμονής της κάθε χρόνο, κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της αρχιτεκτονικής του ανακτόρου, αλλά και λόγω των πολύτιμων συλλογών από έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα της αυτοκράτειρας, αλλά και του επόμενου ένοικου του ανακτόρου, Κάϊζερ Γουλιέλμου Β’. Παράλληλα, διαθέτει ένα ακόμη πολύτιμο αρχιτεκτονικό κόσμημα, το «Κτίριο των Στρατώνων», έργο του διάσημου αρχιτέκτονα της νεοκλασικής περιόδου, Ερνέστου Τσίλλερ (Ernst Ziller).

Ο κυρίως μουσειακός χώρος αποτελείται από το κυρίως ανάκτορο με τοιχογραφίες και οροφογραφίες εξαιρετικού ενδιαφέροντος, το οποίο συμπληρώνεται και από τα σημαντικότατα γλυπτά των εξωτερικών κήπων που όλα φέρουν τη σφραγίδα της επιλογής της ίδιας της Πριγκίπισσας Sissi.

Αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα μουσεία της Ελλάδας με διεθνή απήχηση στο εξωτερικό και το σημαντικότερο της Κέρκυρας, καθώς περίπου 500.000 επισκέπτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η περιήγηση που θα δείτε αφορά όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Αχιλλείου, τους αυτοκρατορικούς κήπους με τα αντίστοιχα αγάλματα που τους κοσμούν, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψετε στο χρόνο χάρη στις αναλυτικές πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε έκθεμα. Δείτε το βίντεο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός δήλωσε:

«Ως μία σύγχρονη και δυναμική Εταιρεία προσαρμόζουμε τη λειτουργία μας στη νέα πραγματικότητα που έχει επιφέρει η πανδημία σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η τεχνολογία στη καθημερινή μας ζωή. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της Εταιρείας όσο και των Επιχειρηματικών της Μονάδων με στόχο να αποκτήσουμε νέα σύγχρονα εργαλεία και να προσφέρουμε νέες δυνατότητες στο κοινό. Χάρη στην άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μας με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως δημιουργήσαμε ένα πολύτιμο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο και προσδοκούμε ότι θα ανοίξει νέους δρόμους, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου της Ελλάδας και στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Δύο σημαντικοί, ιδιαίτεροι χώροι, ο καθένας με τη δική του ιστορία και τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά, γίνονται προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Η εντυπωσιακή εφαρμογή των 3D Virtual Tours, της τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης, μας μεταφέρει ψηφιακά και μας παρουσιάζει τα τεχνουργήματα του ανθρώπου και της φύσης. Τόσο το Αχίλλειο Μουσείο, όσο και τα Σπήλαια του Διρού αποτελούν μοναδικά στοιχεία του πολιτιστικού και του φυσικού αποθέματος της Ελλάδας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει μία σταθερή και γόνιμη συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και σε ό,τι αφορά την παραγωγή περιεχομένου, το οποίο διατίθεται σε όλους τους πολίτες, από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου, ώστε ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται κανείς, να μπορεί να απολαύσει τους θησαυρούς της χώρας μας».

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως δήλωσε:

«Η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ένα κεκτημένο της νέας, μετά την πανδημία, εποχής. Σε συνδυασμό με την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής των μαθητών και των σχολείων μας που προωθούμε, μπορούμε πλέον συστηματικά να παρέχουμε πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό και μέσω υπολογιστή. Ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. για τη δυνατότητα που προσφέρει στη μαθητική μας κοινότητα για τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις στο Αχίλλειο Μουσείο και τα Σπήλαια του Διρού, δύο εμβληματικούς χώρους ιστορίας, πολιτισμού, φυσικού πλούτου. Προτρέπουμε ένθερμα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα, ανακαλύπτοντας τα δύο αυτά αξιοθέατα της χώρας μας, μελετώντας την πορεία τους στο χρόνο, ταξιδεύοντας ψηφιακά στο θαυμαστό κόσμο της γνώσης».

Κλείστε το εισιτήριο σας τώρα ΕΔΩ και απολαύστε μια εμπειρία που θα σας συναρπάσει!

Πηγή