Η γιορτή της ηπειρώτικης κουζίνας

Το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ηπείρου ήρθε για να ανοίξει νέες διαδρομές στην τουριστική προβολή της.

Πρέβεζα, Πάργα, Άρτα, Κορωνησία, Ιωάννινα. Στο πλαίσιο του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Ηπείρου, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου, διανύσαμε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα μέσα σε τρεις ημέρες, απολαύσαμε χορταστικές επισκέψεις σε εστιατόρια-προορισμούς και συναντήσαμε τοπικούς παραγωγούς.

Κοκτέιλ, γάμπαρη και τουριστική προβολή

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε στους φιλόξενους χώρους του daLUZ Boutique Hotel (daluzboutiquehotel.gr) με ένα δροσερό κοκτέιλ εμπνευσμένο από τα ηπειρώτικα προϊόντα και με τους τοπικούς παράγοντες να μιλούν για τη φιλοσοφία του προγράμματος τουριστικής προβολής, επισημαίνοντας την προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου να αναδείξει τη γαστρονομία ως αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος της. Στη συνέχεια της βραδιάς περπατήσαμε στα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια της πόλης και στο Σεϊτάν Παζάρ, για να καταλήξουμε στην παραλία και στο εστιατόριο ALATI sea food and more (τηλ. 26820-27145), όπου γευτήκαμε τη φημισμένη μακαρονάδα του με γάμπαρη Αμβρακικού.

Την επομένη επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις «του Πρεβεζάνου» (τηλ. 26820-89106) στο Νεοχώρι. Εδώ η οικογένεια Γκούμα, που μετράει τρεις γενιές ψαράδων, καπνίζει ή μαρινάρει με παραδοσιακό τρόπο ψάρια και μαλάκια από τις ελληνικές θάλασσες και έπειτα τα συσκευάζει σε κενό αέρα, προμηθεύοντας deli και σούπερ μάρκετ με γαύρο μαρινάτο κλασικό και πικάντικο, χταπόδι ξιδάτο και καπνιστό, αυγοτάραχο, κ.ά.π.

Μουσείο Ελιάς στην Πάργα

i-giorti-tis-ipeirotikis-koyzinas0

Προορισμός μας στην Πάργα, το Μουσείο Ελιάς Paragaea (paragaea.gr), το παλαιότερο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο της πόλης, το οποίο το 2010 ο Ηλίας Μακρής μετέτρεψε σε επισκέψιμο χώρο που έλκει την ονομασία του από τη σλάβικη λέξη parg= λιμάνι (Πάργα). Οι βιωματικές ξεναγήσεις του ανατρέχουν στο παρελθόν και δείχνουν στους επισκέπτες πώς έβγαινε το οικιακό λάδι στην περιοχή από το 1929 έως το 1974. Σήμερα, βέβαια, η Λιανολιά Πάργας είναι φημισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το ελαιόλαδο Aegis gourmet που παράγει ο οικογενειακός ελαιώνας –με βουτυράτη υφή και φρεσκάδα κήπου στη μύτη– έχει κερδίσει διεθνή βραβεία. Πολύ ιδιαίτερο ήταν επίσης το Aegis με λεμόνι που γευτήκαμε στην τσιπούρα φρικασέ που μας πρόσφερε η οικογένεια Μακρή στο τραπέζι που στρώθηκε μέσα στο μουσείο. Με την ετικέτα Aegis κυκλοφορούν επίσης αγουρέλαιο, ελαιόλαδα με βότανα, πάστα ελιάς, κ.α. Αρκετά από τα πιάτα που δοκιμάσαμε σερβίρονται και στο εστιατόριο Aegis (τηλ. 693-7241479), στην παραλία της Πάργας.

Γεύσεις από Ήπειρο

i-giorti-tis-ipeirotikis-koyzinas2

Οι πάγκοι με τα ηπειρωτικά προϊόντα των δέκα πιστοποιημένων παραγωγών που συμμετείχαν στον 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ηπείρου είχαν στηθεί στη δεξιά πλευρά της πλατείας της Πρέβεζας. Ανάμεσά τους τα μέλια της οικογένειας Καλδάνη (meliepirusgea.gr), τα βιολογικά βότανα Myrtali (myrtaliorganics.gr), το ελαιόλαδο και οι ελιές Philippos flavors (philipposflavors.gr), το ούζο και τα λικέρ Ρούμπου (ouzoroubou.gr), τα γαλακτοκομικά Καράλης (karalis.gr), το τσίπουρο Φυσέκης (fisekis.gr), κ.ά. Στην αριστερή πλευρά της πλατείας, η καντίνα του Θεόδωρου Παστουρματζή του θεσσαλονικιώτικου εστιατορίου «Καρτέλ των Γεύσεων» και του πρότζεκτ «Food truck» σέρβιρε μέχρι τα μεσάνυχτα εδέσματα που επιβεβαίωναν το μότο του φεστιβάλ: «Ήπειρος, μία ήπειρος από μόνη της».

Στην Άρτα και την Κορωνησία

i-giorti-tis-ipeirotikis-koyzinas4

Από την Πρέβεζα, ταξιδέψαμε στην Άρτα για να συναντήσουμε τον Φίλιππο Μπέη, ιδιοκτήτη της Philippos flavors, μια επιχείρηση της κρίσης, που κατάφερε να κάνει γνωστές τις ελιές Άρτας όπως και άλλες ελληνικές ποικιλίες σε περισσότερες από 10 χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, κα). Eπόμενη στάση, η Κορωνησία, το όμορφο ψαροχώρι καταμεσής του Αμβρακικού κόλπου. Εδώ, μία λωρίδα γης χωρίζει τη λιμνοθάλασσα στα δύο. Στην παραθαλάσσια ταβέρνα Πατέντας (τηλ. 26810-24021) απολαύσαμε εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά: σουβλάκι με γάμπαρη, σαρδέλες, καλαµάρια, σουπιές, χέλι και φυσικά τη σπεσιαλιτέ κέφαλο «πετάλι» (ανοιγμένο στη μέση και ψημένο στα κάρβουνα). Την ίδια ώρα, απέναντί μας, οι λάτρεις του kite surfing και της ιστιοσανίδας επιχειρούσαν να δαμάσουν τα κύματα και τον άνεμο.

Ένα «Καντάρι» εκπλήξεις

Τα τελευταία 70 χιλιόμετρα του ταξιδιού είχαν ως προορισμό τα Ιωάννινα. Με ορμητήριο τον ατμοσφαιρικό ξενώνα Ιτς Καλέ (itskale-hotel.gr) στον οικισμό του Κάστρου, κατηφορίσαμε για μια βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα. Στο εστιατόριο «Καντάρι» (τηλ. 26510-78917) του Ανδρέα Γεωργούλη, γευτήκαμε την τοπική κουζίνα… αλλιώς με την παράδοση να συναντά τους σύγχρονους πειραματισμούς. Δοκιμάσαμε εξαιρετικό φιλέτο μοσχάρι και σουβλάκι μοσχάρι από ζώα που βόσκουν στα βουνά της Ηπείρου, ριζότο με άγρια μανιτάρια συνοδεία λαδιού τρούφας που φτιάχνει ο ίδιος, χέλι με πατατοσαλάτα, ντόπια τυριά, όπως και τη δροσερή Valia Calda, την καινούργια μπίρα, γιαννιώτικης παραγωγής, που μας τη φίλεψε με πολύ καμάρι για τις προσπάθειες που γίνονται στην πόλη του. Το δείπνο όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα… Το φρέσκο γαλακτομπούρεκο μύριζε από μακριά, ενώ μας περίμενε και μία ακόμη έκπληξη: γλυκό κουταλιού μανιτάρι. Το φινάλε της βραδιάς και του ταξιδιού έγραψε το λικέρ βύσσινο στο παλιομοδίτικο ποτηράκι -διαχρονικό όπως και η Ήπειρος.

Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα το 2022.

Πηγή