Χαρά Παπαδάτου: Τα σπίτια στη Λευκάδα δεν κατασκευάζονται-ναυπηγούνται!

Αυτή η φράση της κας Παπαδάτου «έγραψε» στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της  Η ευρηματική αντισεισμική κατασκευή των κτιρίων της νήσου Λευκάδας, η οποία ειπώθηκε προκειμένου να τονιστεί η ουσιαστική συμβολή της ναυπηγικής τέχνης στην κατασκευή της λευκαδίτικης ξυλοδεσιάς.

Ευτυχώς ο καιρός βοήθησε και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Από τα σχόλια που διατυπώθηκαν από τους παρευρισκομένους ήταν κοινή διαπίστωση όλων ότι βγήκαν «σοφότεροι» μετά από όσα άκουσαν. Και αυτό είναι είδηση όταν λέγεται από Λευκαδίτες κάποιας ηλικίας, ενώ φίλοι και επισκέπτες της Λευκάδας που παρακολούθησαν την εκδήλωση εντυπωσιάστηκαν.

φωτογραφία: Κώστας Σκλαβενίτης

φωτογραφία: Ανδρέας Θερμός

Όπως τόνισε ο πρώτος ομιλητής κ. Νίκος Θερμός:

«Το βιβλίο που θα παρουσιάσουμε σήμερα μας τα δίνει κυριολεκτικά όλα στο «πιάτο».

Χωρίς εικασίες, χωρίς επιφυλάξεις, αποδομεί διάφορα μυθεύματα και προσφέρει απτές αποδείξεις.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι η έκδοση αυτή, θα γίνει σημείο αναφοράς τόσο για έλληνες όσο και για ξένους ερευνητές που θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο.

Και τι ωραίο να γινόταν κάποια στιγμή και ένα διεθνές συνέδριο εδώ στη Λευκάδα με αυτό το θέμα».

Ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Καλός βρήκε ενδιαφέρουσα αυτή την ιδέα και κάλεσε την κα Παπαδάτου να το οργανώσει προσδιορίζοντας μάλιστα τον χρόνο κοντά στην παράδοση του αναστηλωμένου κτιρίου Ζαμπελίων εντός της επόμενης χρονιάς.

Για τις εργασίες που γίνονται στο εμβληματικό αυτό κτίριο της τοπικής μας παράδοσης, μίλησε ο κ. Σπύρος Λάζαρης, αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας επίβλεψης για την αναστήλωση του.

Ανέφερε μάλιστα πως σε συγκεκριμένο χώρο του ισογείου, προβλέπεται να γίνει Μουσείο Λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Ο βουλευτής Λευκάδας, κ. Θανάσης Καββαδάς σε παρέμβαση του στο τέλος μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε αυτή η ιδιαίτερη Λευκαδίτικη αρχιτεκτονική να συμπεριληφθεί στα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

φωτογραφία: Κώστας Σκλαβενίτης

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Νίκος Θερμός παρέθεσε κάποια συμπεράσματα από την παρουσίαση:

  1. Η λευκαδίτικη αντισεισμική κατασκευή είναι μεγάλης σπουδαιότητας και πρέπει να διασωθεί αλλά και να προβληθεί.
  2. Να υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τη χρήση ισογείου τμήματος του κτιρίου Ζαμπελίων ως Μουσείου της Λευκαδίτικης αντισεισμικής κατασκευής.
  3. Να αποφασισθεί ότι κτίρια με μεγάλη ιστορία που εκπροσωπούν τη λευκαδίτικη κατασκευή, να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές –καλλιτεχνικές –μορφωτικές λειτουργίες. Όπως π.χ. να γίνει το Γυμνάσιο, Μουσείο Βαλαωρίτη, κάτι που το οφείλουμε στον μεγάλο βάρδο.
  4. Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της κατασκευής αλλά και της ποικιλίας των κατασκευαστικών λεπτομερειών, θα μπορούσε να δημιουργηθεί Ομάδα Εργασίας με έναν τοπογράφο και δυο αρχιτέκτονες και να προχωρήσουν στην αποτύπωση παλαιών μεγάλων κτιρίων και να συλλέξουν ήδη αποτυπωμένα κτίρια από μελέτες αποκαταστάσεως πού έγιναν οπό ειδικούς αρχιτέκτονες. Όλα αυτά να κατατεθούν στο Μουσείο της Λευκαδίτικης κατασκευής. Συγχρόνως να συλλεχθούν όλες οι επιστημονικές αναφορές για το θέμα αυτό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  5. Διοργάνωση σεμιναρίων από την Ομάδα Εργασίας.

Στα σεμινάρια-εργαστήρια μπορούν να έρθουν και οι τεχνίτες πέτρας και ξύλου της Λευκάδας και να εξηγήσουν τις μεθόδους κατασκευής. Τα σεμινάρια μπορούν να γίνονται ανά τακτά διαστήματα. Μια φορά το χρόνο ίσως από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

φωτογραφία: Ανδρέας Θερμός