Κορωνοϊός – Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 13 Σεπτεμβρίου

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι μαθητές, καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολείακαι, όπως όλα δείχνουν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο πλαίσιο της αναχαίτισης του κορωνοϊού θα είναι φέτος διαφορετικά.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ ολοκλήρου επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στις ευπαθείς ομάδες.

«Η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία», είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Η ίδια, σημείωσε πως οι μαθητές άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και συνεπώς γι’ αυτούς θα δοθούν δωρεάν self test.

Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού στην τάξη, αυτά θα είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, αφού ο προσανατολισμός είναι να μην υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

 

Συρίγος: Δια ζώσης και η λειτουργία των πανεπιστημίων

Με επισήμανση ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων και ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς εξετάζεται αλλά όχι ως άμεσο μέτρο, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μίλησε στην ΕΡΤ για επιστροφή στην κανονικότητα, με ζητούμενο και για τα Πανεπιστήμια τα μαθήματα να γίνονται μόνον δια ζώσης.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουμε την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και ήδη έχει βγει υπουργική απόφαση για τα μαθήματα. «Εναλλακτικά των δύο μη δωρεάν εργαστηριακών τεστ δυο φορές την εβδομάδα προσφέρεται το εμβόλιο. Είναι σύσταση και παράκληση» Στα Πανεπιστήμια τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου ξεκινούν από 1η Οκτωβρίου και για φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό ισχύουν τα μέτρα είτε εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νοσήσεως είτε εργαστηριακού τεστ, είπε προσθέτοντας ότι: Η απάντηση για το κόστος των εργαστηριακών τεστ που επωμίζονται οι φοιτητές είναι ότι «τα εμβόλια είναι δωρεάν και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να μην οδηγηθούμε πάλι σε κατάσταση να κλείνουν τομείς».

 

Δωρέαν τα self test για τους μαθητές

Οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των 12 ετών), ή με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

 

Θα πληρώνουν τα test οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

 

Γρίφος η μάσκα

Γρίφος παραμένει μέχρι στιγμής η χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα διαλείμματα. Κάποια μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στους ανοιχτούς χώρους, διότι θα υπάρχει συγχρωτισμός, την ώρα που άλλα μέλη τάσσονται κατά αυτού του μέτρου, καθώς οι μαθητές -ειδικά μικρότερης ηλικίας- θα τρέχουν και θα παίζουν.

 

Σκέρτσος: «Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά φέτος»

Στη διαβεβαίωση ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν φέτος κανονικά και πως «δεν πρόκειται να κλείσουν» προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτος, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Σύντομα θα έχουν ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά» ανέφερε.

Πηγή