Τα φυτοφάρμακα «συνεργάζονται» στην εξόντωση των μελισσών

Τα φυτοφάρμακα είναι μεγαλύτερος εχθρός των μελισσών από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα |Shutterstock

Νέα μελέτη κάνει λόγο για συνέργεια των φυτοφαρμάκων με τα οποία έρχονται σε επαφή οι αποικίες μελισσών, προκαλώντας μαζικούς θανάτους των εντόμων

Οι πληθυσμοί των μελισσών καταρρέουν παγκοσμίως τα τελευταία 20 έτη, με τις θεωρίες για την αιτία να είναι αρκετές, αλλά καμία να μην έχει φτάσει σε στάδιο επιβεβαίωσης. Μια νέα μελέτη, δεν αποκαλύπτει μεν τον νούμερο ένα ένοχο της μαζικής εξόντωσης των μελισσών, αλλά αναβαθμίζει τον αρνητικό ρόλο που παίζουν τα φυτοφάρμακα στην επιβίωσή τους.

Προηγούμενες μελέτες τα τελευταία χρόνια είχαν δείξει ότι αποικίες των μελισσών που είναι εκτεθειμένες σε φυτοφάρμακα έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τέξας επιβεβαιώνει αυτές τις μελέτες.

«Αν υπάρχει μια αποικία μελισσών η οποία εκτίθεται σε ένα φυτοφάρμακο που μπορεί να εξοντώσει το 10% των μελισσών και η αποικία εκτίθεται σε ένα ακόμη φυτοφάρμακο που επίσης μπορεί να εξοντώσει ποσοστό πληθυσμού 10%, στο τέλος δεν θα έχουμε απώλεια πληθυσμού 20%. Θα υπάρξει ένα φαινόμενο συνέργειας των δύο φυτοφαρμάκων, που θα οδηγήσει στον θάνατο το 30%-40% του πληθυσμού της αποικίας. Αυτό είναι το εύρημα της μελέτης μας. Θα πρέπει λοιπόν από εδώ και πέρα, κάθε φορά που δίνεται άδεια χρήσης σε χημικές ουσίες να ελέγχονται οι αλληλεπιδράσεις τους και οι συνέπειες που τελικά έχουν συνδυαστικά. Από τη στιγμή που ένα φυτοφάρμακο παίρνει άδεια χρήσης, δεν παρακολουθούνται οι πιθανές επιπτώσεις του. Προτείνουμε, λοιπόν, τη συνεχή παρακολούθησή τους εκεί όπου χρησιμοποιούνται» δήλωσε στο BBC ο δρ Χάρι Σίβιτερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Υπάρχουν όμως και ευχάριστα νέα για τις μέλισσες, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτη που υπογράφουν επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου Σάλφορντ, κατάφεραν να αναπτύξουν τρόπο εξουδετέρωσης ενός επικίνδυνου παράσιτου που επιλέγει να ζει σε μελίσσια και να τρέφεται με προνύμφες. Μάλιστα, το φαινόμενο της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου παράσιτου από τις μέλισσες παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή