Αλλάζουν οι χάρτες: Το National Geographic ανατρέπει όσα μάθαμε στο σχολείο

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο μεγάλωσαν μαθαίνοντας τα βασικά της γεωγραφίας: Η γη έχει επτά ηπείρους και τέσσερις ωκεανούς.

Όμως τώρα, όλα όσα μάθαμε ανατρέπονται.

Το National Geographic, ένας από τους διασημότερους και σημαντικότερους «παίκτες» στη χαρτογραφία, ανακήρυξε επίσημα την ύπαρξη και ενός πέμπτου ωκεανού. Ο όγκος νερού που περικλείει την Ανταρκτική ονομάστηκε Νότιος Ωκεανός.

φωτ.: National Geographic

Συνήθως, οι αλλαγές στους χάρτες είναι το αποτέλεσμα πολιτικών αλλαγών, όπως για παράδειγμα όταν η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε στην Τσεχία και τη Σλοβακία ή η Σουαζιλάνδη ψήφισε υπέρ της αλλαγής του ονόματός της σε Εσουατίνι.

 Αυτή η προσπάθεια ενός χαρτογράφου να αλλάξει τον πλανήτη είναι πιο σπάνια.

Όπως εξηγούν οι γεωγράφοι του National Geographic, ο Νότιος Ωκεανός είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός έχουν πιο ζεστά νερά, αλλά γύρω από την Ανταρκτική τα νερά είναι πολύ κρύα. Και η αλμυρότητα του νερού επίσης μειώνεται. Και βέβαια, ο ωκεανός αυτός έχει τη δική του χαρακτηριστική πανίδα, με ρυγχοφάλαινες, κάποια είδη φώκιας, πιγκουίνους και είδη ψαριών και πουλιών που συναντώνται συχνά εκεί.

Βέβαια, ένας από τους λόγους για τους οποίους το National Geographic αποφάσισε να ανακηρύξει την ύπαρξη πέμπτου ωκεανού είναι γιατί δίνοντάς του όνομα, του δίνει υπόσταση και βαρύτητα. Είναι πιο εύκολο να πείσει τον κόσμο να νοιαστεί για τον Νότιο Ωκεανό από ό,τι για «εκείνο τον όγκο νερού».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Πηγή