Τα πλαστικά μπουκάλια έγιναν… άρωμα βανίλιας!

Η πράσινη χημεία μετατρέπει τα πλαστικά μπουκάλια σε υψηλής ποιότητας προϊόντα σε μια διαδικασία που προστατεύει με πολλούς τρόπους το περιβάλλον |Shutterstock

Ερευνητές στην Βρετανία κατάφεραν να δημιουργήσουν βανιλίνη μέσω μίας νέας επαναστατικής μεθόδου ανακύκλωσης

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι ανακύκλωσης πλαστικών υλών. Μια από αυτές είναι η αποκαλούμενη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση (upcycling). Πρόκειται για μια ειδική διαδικασία ανώτερη της ανακύκλωσης που στόχο έχει όχι μόνο την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, αλλά την επεξεργασία άχρηστων προϊόντων σε νέα υψηλότερης ποιότητας προϊόντα.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κατάφεραν χρησιμοποιώντας την διαδικασία του upcycling να μετατρέψουν χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια σε βανιλίνη, ένα δημοφιλές αρωματικό που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, σε καλλυντικά και σε προϊόντα καθαρισμού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια για φτάσουν στον στόχο τους και είναι πρώτη φορά που παράγεται μια υψηλής χρησιμότητας χημική ουσία από επεξεργασία πλαστικών υλών. Η μετατροπή πλαστικών μπουκαλιών σε υψηλής ποιότητας και προσοδοφόρα υλικά μπορεί να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την χρήση της ανακύκλωσης.

Η πράσινη χημεία

Η ζήτηση για βανιλίνη αυξάνεται συνεχώς και ξεπερνάει κατά πολύ την παραγωγή της από τους σπόρους της βανίλιας. Εκτιμάται ότι το 85% της βανιλίνης παράγεται από χημικές ουσίες που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα.

Από την άλλη πλευρά τα πλαστικά αντικείμενα χάνουν το 95% της αξίας τους αμέσως μετά την πρώτη τους κιόλας χρήση. Αν αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης των πλαστικών αντικειμένων το όφελος για το περιβάλλον στο οποίο καταλήγουν θα είναι πολύ μεγάλο. Αν μάλιστα η ανακύκλωση οδηγεί σε παραγωγή υλικών που μπορούν να αποφέρουν οικονομικό κέρδος είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον που θα υπάρξει θα είναι επίσης μεγάλο.

«Είναι το πρώτο παράδειγμα της χρήσης ενός βιολογικού συστήματος δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης πλαστικών αποβλήτων σε μία χρήσιμη βιομηχανική χημική ουσία και όλο αυτό φαίνεται ότι έχει πολύ ενδιαφέρουσες συνέπειες στην κυκλική οικονομία» αναφέρει η Τζοάνα Σάντελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

1 εκατ. πωλήσεις το λεπτό!

Υπολογίζεται ότι κάθε λεπτό πωλούνται ένα εκατ. πλαστικά μπουκάλια σε όλο τον κόσμο και είναι μετά τις πλαστικές τσάντες το πλαστικό αντικείμενο που μολύνει περισσότερο το περιβάλλον και ειδικά τις θάλασσες. Μόλις το 14% του συνόλου των πλαστικών μπουκαλιών ανακυκλώνονται και με τις υπάρχουσες μεθόδους μετατρέπονται κυρίως σε ίνες για χρήση στην δημιουργία ρούχων ή χαλιών.

Οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν σε βανιλίνη το 79% της πλαστικής ύλης που χρησιμοποίησαν και προσπαθούν τώρα να βελτιώσουν την μέθοδο τους για να επιτύχουν ακόμη υψηλότερη απόδοση ώστε να μένει πίσω η ελάχιστη δυνατή ποσότητα αποβλήτων.

«Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα χρήση της μικροβιακής επιστήμης στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Η χρήση μικροβίων για μετατρέψεις πλαστικά απόβλητα που μολύνουν το περιβάλλον σε ένα σημαντικό αγαθό είναι μια θαυμάσια επίδειξη της πράσινης χημείας» αναφέρει ο Έλις Κρόφορντ, μέλος της Βασιλικής Χημικής Εταιρείας της Βρετανίας

Πηγή