Το δελφικό όραμα επιστρέφει

Η παράσταση «Ευριπίδης μαινόμενος» του Χριστόφορου Χριστοφή παρουσιάστηκε με φόντο το υπέροχο τοπίο που εποπτεύουν οι Δελφοί.

Οταν κανείς ανηφορίζει την απότομη πλαγιά των Δελφών, ειδικά σε συνθήκες απόβροχου όπως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, νιώθει μιαν ελαφρώς εξώκοσμη αύρα, σαν ο ίδιος ο ιερός τόπος να ξεφυσά με την πνοή του θεού που τον κατοικεί από τα πανάρχαια χρόνια. Κάτι τέτοιο πρέπει να είχε στο μυαλό και στη καρδιά του ο Αγγελος Σικελιανός όταν μαζί με τη σύζυγό του, Εύα Πάλμερ, σχεδίαζαν τις Δελφικές Εορτές, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ακόμη πάντως κι αν πατάτε λίγο περισσότερο στη γη από τον ποιητή, το περιβάλλον των Δελφών παραμένει ιδιαίτερο και σίγουρα κατάλληλο για να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το τριήμερο 11-13 Ιουνίου, στις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αρχικά ο καιρός έκανε το χατίρι στους διοργανωτές του νέου θεσμού και έτσι η έναρξη της Παρασκευής κηρύχθηκε κανονικά στο όμορφο ανοιχτό θέατρο Φρύνιχος, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Με την πρωτοβουλία σας αυτή ζωντανεύετε ξανά έναν καιρό οραμάτων», δήλωσε η τελευταία κλείνοντας την ομιλία της, ενώ προηγουμένως είχε επισημάνει την αξία του έργου του Σικελιανού, ενός ανθρώπου που «πίστεψε ότι στους Δελφούς μπορούσε να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας, ικανός να καλύψει τις αναζητήσεις των λαών, με την υψηλή τέχνη και τη λαϊκή έμπνευση να συμπληρώνονται αμοιβαία».

Επειτα τον λόγο πήρε η ίδια η τέχνη και συγκεκριμένα η αρχαιοπρεπής επτάχορδη λύρα του Νίκου Ξανθούλη, ο οποίος αρχικά ερμήνευσε μελοποιημένο τον «Δελφικό Λόγο» του Σικελιανού, ενώ στη συνέχεια συνόδευσε με τις μελωδίες του τη θεατρική παράσταση «Ευριπίδης μαινόμενος» του Χριστόφορου Χριστοφή. Εκεί ευχαριστηθήκαμε τον εξαιρετικό Δημήτρη Πετρόπουλο στον ρόλο του μεγάλου τραγωδού, σε μια παράσταση με παιγνιώδες πνεύμα και μυριάδες αναφορές στην αρχαιότητα.

Κάπως έτσι, με θεατρικές, μουσικές, εικαστικές και άλλες εκδηλώσεις κύλησε και το υπόλοιπο διήμερο στους Δελφούς, κοντά δηλαδή στο πνεύμα όσων είχε οραματιστεί ο ποιητής σχεδόν έναν αιώνα πριν. Σχετικά με τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του τελευταίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν κάποιες από τις ομιλίες της ημερίδας πανεπιστημιακών και λογίων που διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Εκεί οι λιγότερο μυημένοι μάθαμε λεπτομέρειες για τη σημαδιακή φιλία του Σικελιανού με τον Νίκο Καζαντζάκη, από τα κοινά τους οράματα μέχρι τη ρήξη που επήλθε στη σχέση τους (σε παρουσίαση της καθηγήτριας Χριστίνας Ντουνιά), ενώ η καθηγήτρια Αθηνά Βογιατζόγλου εντόπισε με ενδιαφέροντα τρόπο το μοτίβο-σύμβολο του αετού στο έργο του ποιητή. Οι Μέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζονται μέχρι και τις 11 Ιουλίου με εκδηλώσεις στη Συκιά, στη Λευκάδα, στη Σαλαμίνα, στην Αίγινα και στην Αθήνα, τόπους όπου άφησε το στίγμα του ο Σικελιανός.

Πηγή