Τα σπάνια φυτά της Ακρόπολης

Οι αρχαιολογικοί χώροι και οι δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, λειτουργούν ως καταφύγια πολλών σπάνιων φυτών. Μάλιστα μερικά επιβιώνουν από την εποχή των παγετώνων

Αθηνά Λεβέντ | Unsplash 

Μικρομέρια της Ακρόπολης, Κενταύρια η αττική, Οφρύς του Ασκληπιού, Καμπανούλα η δραβόφυλλη, Αγχουσέλα η ποικιλόχρωμη. Αυτά είναι μερικά από τα φυτά που ευδοκιμούν σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, καθώς η περιορισμένη πρόσβαση και η σχετική προστασία, λειτουργούν ως καταφύγιο από την ανθρώπινη παρουσία και την αστική επέκταση. Μερικά από αυτά τα φυτά είναι απειλούμενα ή επιβιώνουν αποκλειστικά σε αυτές τις τοποθεσίες, όπως η Micromeria acropolitana, ένα είδος που δεν φυτρώνει πουθενά αλλού στον κόσμο, εκτός από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.600 είδη και υποείδη. Παράλληλα, διαρκώς καταγράφονται και νέα που ευδοκιμούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και συχνά μόνο σε μία γεωγραφική θέση, πράγμα που τα καθιστά σπάνια και ευάλωτα. Κάποια από αυτά, όπως η Jankaea heldreichii του Ολύμπου, επιβίωσαν από την εποχή των παγετώνων μέχρι σήμερα.

Μόνο οι αθηναϊκοί λόφοι και η Ακρόπολη, αποτελούν καταφύγιο για περισσότερα από 220 είδη. Αντίστοιχα «μοναδικά» φυτά καταγράφονται και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Βραυρώνας που αποτελεί καταφύγιο για το είδος Campanula drabifolia, του Σουνίου, όπου φυτρώνει το είδος Silene reinholdii και του Μαραθώνα με την Fritillaria obliqua subsp. Άλλα είδη που απαντώνται μόνο σε συγκεκριμένες αρχαιολογικές περιοχές είναι το Allium samothracicum στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, η Ophrys bassilisa στη Φαιστό και η Campanula topaliana subsp. delphica στους Δελφούς.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι η παλαιότερη Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα, με αδιάλειπτη δράση από το 1951. Πλέον, σε συνεργασία με την τουρκική περιβαλλοντική ΜΚΟ CAOB, υλοποιεί το έργο «Αρχαίες Πόλεις και Ενδημικά Είδη Χλωρίδας – Από τον Απόλλωνα στην Αθηνά» και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» (Supporting Civil Society Dialogue between EU and Turkey Grant Scheme (CSD-V), ώστε να καταγράψουν και να προστατέψουν αυτά τα σπάνια είδη.

Πηγή