Στις Κυκλάδες του 20ου αιώνα

Άνθρωποι των Κυκλάδων

«Ο Boissonnas (1858-1946) καταγόταν από μια ελβετική οικογένεια φωτογράφων. Ήταν ένας ενθουσιώδης πεζοπόρος, ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γενεύη μαζί με τον αχώριστο φίλο του και ταξιδιωτικό του σύντροφο, τον λόγιο Daniel Baud-Bovy, πρύτανη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης.

Από το πρώτο ταξίδι το 1903 έως το 1920 περιόδευσε στην Ελλάδα κι έβγαλε φωτογραφίες από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο και από την Ιθάκη μέχρι τον Όλυμπο και το Άγιον Όρος

Ο Boissonnas διαχειρίστηκε το φωτογραφικό εργαστήριο που κληρονόμησε από τον πατέρα του μαζί με τον αδερφό του, χημικό Edmond Victor Boissonnas. Οι αδελφοί Boissonnas ήταν οι εφευρέτες της ορθοχρωματικής πλάκας, η οποία, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνικές, έδωσε ένα βελτιωμένο φωτογραφικό αποτέλεσμα .Από το πρώτο ταξίδι το 1903 έως το 1920 περιόδευσε στην Ελλάδα κι έβγαλε φωτογραφίες από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο και από την Ιθάκη μέχρι τον Όλυμπο και το Άγιον Όρος. Μαζί με τον Έλληνα κυνηγό Χρήστο Κάκκαλο ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στη Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου τον Αύγουστο του 1913.

Στην Κρήτη έφτασε μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, που ήταν τότε πρωθυπουργός και τράβηξε μια μεγάλη σειρά από ντοκουμέντα. Τα ταξίδια του στις Κυκλάδες και την Κρήτη αποτυπώνονται στο συλλεκτικό λεύκωμα Des Cyclades en Crète au gré du vent (Geneva, Boissonnas & Co, 1919).

Ως φωτογράφος, ο Boissonnas μάχεται με το ελληνικό φως, την ομορφιά και τη μνήμη. Υπηρέτησε την τέχνη της φωτογραφίας με τον πρωτοποριακό τρόπο του και έδειξε τη διαφανή μοναδικότητα που κληροδότησε το φως στην Ελλάδα.

Χάρη στο πάθος, το ταλέντο και την ευαισθησία του, μια νέα προοπτική για τα μνημεία, τους ανθρώπους και τα τοπία θυμίζει την αρμονία που υπήρχε πάντα σε αυτόν τον χώρο. Το φως, τα τοπία, η ιστορία και οι άνθρωποι είναι ενωμένοι σε ένα μοναδικό αποτύπωμα. Η δωρική απλότητα σηματοδοτεί τις μορφές καθώς στέκονται στα λυρικά τοπία.

Ο Boissonnas έζησε αυτήν την εμπειρία ουσιαστικά ως αναζήτηση στις ρίζες του, καθώς καταγόταν από τη Νότια Γαλλία, σε μια περιοχή που αποικίστηκε από Έλληνες ναυτικούς στην αρχαιότητα. Επτά χιλιάδες λήψεις είναι η περιουσία που άφησε στην Ελλάδα».

Πηγή