Δήμος Λευκάδας: Απολογισμός του 2ου Παλλευκάδιου Εθελοντικού Καθαρισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6), ο Δήμος Λευκάδας διοργάνωσε τον Παλλευκάδιο Εθελοντικό Καθαρισμό. Η αρχικά προγραμματισμένη σαν μονοήμερη δράση, που έπειτα από αίτημα των πολιτών και φορέων έγινε διήμερη και πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, 5-6 Ιουνίου 2021.

Οι ομάδες των πολιτών στην πόλη της Λευκάδας, καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, είχαν εφοδιαστεί από την Παρασκευή (4/6) με σακούλες, γάντια και νερό.  Υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Καθαριότητας, προσδιορίστηκαν οι περιοχές καθαρισμού, και δόθηκαν οδηγίες για την εναποθέτηση των απορριμμάτων, ώστε να προγραμματισθεί η ταχεία συλλογή τους από την υπηρεσία του Δήμου.

Ο τελικός απολογισμός έδειξε πως το νησί μας απαλλάχθηκε από περίπου  2 τόνους  απορριμμάτων. Ο όγκος των απορριμμάτων, παρότι η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη, είναι συγκριτικά μικρότερος από πέρυσι, που είχαν περισυλλεγεί 4,65 τόνοι απορριμμάτων. Αυτό οφείλεται σε δύο καθοριστικούς παράγοντες. Την ενίσχυση του Τμήματος Καθαριότητας, που μαζί με το Τμήμα Πρασίνου έχουν καταφέρει να καθαρίσουν και διατηρούν το νησί μας σε ένα εξαιρετικά καλό επίπεδο όσον αφορά την καθαριότητα. Ο άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι η συμβολή της ομάδας 24 νέων που έχουν έρθει στην Λευκάδα με τα Μονοπάτια Αλληλεγγύης, οι οποίοι από τις 18 Μαΐου, σχεδόν καθημερινά επισκέπτονται διάφορες περιοχές του νησιού που είχαν άμεση ανάγκη επέμβασης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εθελοντές που αφιέρωσαν και πάλι τον χρόνο τους και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, τους ευαισθητοποιημένους προς το περιβάλλον ενεργούς πολίτες, τους φορείς και συλλόγους  που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη προσπάθεια, την ΚΟΡΠΗ για την γενναιόδωρη δωρεά νερών για τους εθελοντές, καθώς και όλους όσοι δήλωσαν την στήριξή τους στο εγχείρημα αυτό.

Σας καλούμε να κάνετε την προστασία του περιβάλλοντος τρόπο ζωής. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε μικροί και μεγάλοι, συνειδητά και οργανωμένα τις ευθύνες μας για:

  • Τη μείωση και την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε
  • Να τηρούμε το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων
  • Να διαχωρίζουμε και να ανακυκλώνουμε τα υλικά
  • Να εξοικονομούμε φυσικούς πόρους με κάθε τρόπο

Όλοι μαζί οφείλουμε και μπορούμε να πάμε τον τόπο μας μπροστά.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ