Αποκαλυπτήρια για το πράσινο πείραμα της Αστυπάλαιας

Η δύναμη της Αστυπάλαιας είναι η εικόνα της. Σύντομα θα προστεθεί στην εικόνα αυτή και μια πινελιά καινοτομίας |shutterstock

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της VW Χέρμπερτ Ντις ανακοινώνουν την ένταξη των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων στον στόλο των ΔΧ οχημάτων του νησιού, ενώ ταυτόχρονα θα τεθούν σε λειτουργία και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ

Τα αποκαλυπτήρια για τον ελληνικό τουρισμό έγιναν πέρυσι από τη Σαντορίνη, με μια grande εκδήλωση και φόντο το ηλιοβασίλεμα και την Καλντέρα. Η εικόνα έφτασε παντού, το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν ισχυρό, αλλά το περσινό καλοκαίρι ήταν ειδικών συνθηκών. Φέτος, με όπλο και τους εμβολιασμούς, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά η κυβέρνηση δεν σκέφτεται κάποιου είδους φιέστα, αντίστοιχη με την περυσινή. Αντίθετα, φέτος θα συνδυαστεί το τερπνόν μετά του ωφελίμου: μια παρουσία του Πρωθυπουργού σε ένα πανέμορφο ελληνικό νησί, την Αστυπάλαια, μαζί με την ανακοίνωση της υλοποίησης του πρώτου σκέλους μιας μεγάλης επένδυσης που καθιστά τη χώρα μας πρωτοπόρα.

Ας πάμε, όμως, ένα βήμα πίσω: τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τη VW για τον συνολικό εξηλεκτρισμού του στόλου οχημάτων στο νησί, δημοσίων και ιδιωτικής χρήσης, αλλά και για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αντί των γεννητριών πετρελαίου. Το project είχε ανακοινωθεί εν χορδαίς και οργάνοις, λίγοι όμως πίστευαν ότι δεν θα… μείνει στα λόγια.

Φευ! Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, στη VW το πήραν ζεστά, ενώ ιδιαίτερα ασχολήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, για τον οποίο τα στελέχη του γερμανικού κολοσσού μιλούν με τα καλύτερα λόγια.

Κάπως έτσι, με ειδικά ναυλωμένη πτήση, στο νησί φτάνουν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο CEO της VW Χέρμπερτ Ντις για την ανακοίνωση της ένταξης των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων στον στόλο των ΔΧ οχημάτων του νησιού, ενώ θα δοθούν και δώδεκα σταθμοί φόρτισης τους από την ΔΕΔΔΗΕ.

Επειδή, βεβαίως, το σχέδιο εξηλεκτρισμού δεν αφορά μόνο τα ΔΧ οχήματα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας υπό τον τίτλο «e-astypalea», η οποία αναμένεται να επιτρέπει στους κατοίκους να κάνουν αίτηση για να λάβουν γενναία επιδότηση, προκειμένου να αποκτήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόκειται εντός των επόμενων ετών να αντικατασταθούν τα περίπου 1500 οχήματα πάσης φύσεως που βρίσκονται στο νησί από 982 ηλεκτρικά οχήματα, τόσο δημόσιας όσο και ιδιωτικής χρήσης. Πρόκειται για αυτοκίνητα, ελαφρά επαγγελματικά φορτηγά, σκούτερ, αλλά και οχήματα ειδικών εφαρμογών.

Η αλλαγή θα περιλάβει και τα οχήματα των εταιρειών ενοικίασης, τον στόλο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί και βεβαίως τα αυτοκίνητα του Δημοσίου. Παράλληλα, στο νησί θα εισαχθούν και νέες υπηρεσίες, όπως σταθμευμένα μοιραζόμενα αυτοκίνητα σε 3 σταθμούς των 50 οχημάτων, σταθμευμένα μοιραζόμενα μέσα μικρο-κινητικότητας, όπως μοτοσυκλέτες και ποδήλατα, αλλά και ηλεκτρικά μίνι-βαν κατά παραγγελία.

Ο στόχος, λοιπόν, είναι η «πεταλούδα του Αιγαίου» να γίνει το πρώτο «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου. Ενα νησί που θα έχει, τα επόμενα χρόνια, κατ’ αποκλειστικότητα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και έναν εντελώς νέο προσανατολισμό ως προς τις πηγές ενέργειας που επιστρατεύονται.

Με άλλα λόγια, οι πετρελαιογεννήτριες βαίνουν προς απόσυρση, με επιστράτευση κυρίως της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ετσι, ένα υβριδικό σύστημα παροχής ενέργειας θα εγκατασταθεί σύντομα στο νησί, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου έχει ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά του τρέχοντος έτους.

Η δύναμη της Αστυπάλαιας, βεβαίως, είναι η εικόνα της. Φέτος το καλοκαίρι, όμως, το μήνυμα θα είναι συνδυαστικό: από τη μια, η Ελλάδα έχει ωραία νησιά, στα οποία αξίζει κανείς να έρθει, από την άλλη η χώρα περνάει στην επόμενη μέρα, με σημαντικές και πρωτοποριακές επενδύσεις, αλλά και με αλλαγή του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης.

Πηγή