Μήνυμα Δημάρχου Λευκάδας για την 157η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

157 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που αποτέλεσε το επιστέγασμα των μακρών αγώνων των προγόνων μας, των πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων για ελευθερία, αυτοδιάθεση, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ενότητα, ομοψυχία.

Στις 21 Μαΐου 1864, στο φρούριο της Αγίας Μαύρας υψώθηκε πανηγυρικά η Ελληνική Σημαία, σηματοδοτώντας την αποχώρηση των Άγγλων από τα Επτάνησα και την δικαίωση των προγόνων μας, που για αιώνες αγωνίστηκαν για κοινωνική δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.

Η ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό επέδρασε θετικά στην πνευματική και πολιτιστική πορεία της Ελλάδας, μια διαχρονική προσφορά που κάθε γενιά οφείλει να συνεχίσει καθώς η πρόοδος των νησιών μας είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας.

Τιμούμε και γιορτάζουμε τις κατακτήσεις των Επτανήσιων δίχως να λησμονούμε ότι η ανεξαρτησία και η ελευθερία παραμένουν ζητούμενα για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας κι αποτελεί χρέος μας, συλλογικό και ατομικό, η διαφύλαξή τους.

Λαμπρή η σημερινή ημέρα και για την χριστιανοσύνη που τιμά τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά, Υγεία και Δύναμη σε όλους τους πολίτες των Επτανήσων.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας
Χαράλαμπος Δ. Καλός