Lockdown: Τα επόμενα βήματα για σχολεία, μετακινήσεις, τουρισμό – Ποια μέτρα θα αρθούν και πότε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISS

Μετά το άνοιγμα της εστίασης, ακολουθούν εκπαίδευση, τουρισμός και μετακινήσεις

Συνεχίζεται η σταδιακή άρση του lockdown καθώς μετά το άνοιγμα της εστίασης σειρά παίρνουν τα σχολεία και ακολουθεί ο τουρισμός.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν ξανά νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια με την υποχρέωση των self test δυο φορές την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες.

Το Σάββατο 15 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός με αυστηρά πρωτόκολλα, να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς και να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες, ενώ μέχρι τότε, αναμένεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Ειδικά το τελευταίο ήταν ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει πριν το Πάσχα τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι όμως εμφανίστηκαν διστακτικοί παραπέμποντας τελικά στις 15 Μαΐου, οπότε ανοίγει επίσημα ο τουρισμός.

Η εστίαση λειτουργεί από την Δευτέρα ωστόσο η έλλειψη μουσικής σε εστιατόρια και καφέ αλλά και ο περιορισμός κυκλοφορίας που ξεκινά στις 23:00, αναγκάζοντας όλες τις επιχειρήσεις εστίασης να κλείνουν στις 22:45, δημιουργούν προβληματισμό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή, κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα».

Αυτό που πρέπει να εξεταστεί επίσης είναι η λειτουργία των εσωτερικών χώρων αφού πολλές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την επαναλειτουργία της εστίασης αφού δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

«Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο», είπε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή