Δήμος Λευκάδας: Επανεκκίνηση εργασιών στον δρόμο της Λαγκάδας

Με την από 08/04/2021 ( ΑΔΑ:6ΚΣ346ΜΤΛΠ-ΓΚΟ) απόφαση του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ-022), ποσού 498.000€, για την ολοκλήρωση του έργου «Αποκατάσταση της Οδού Ασπρογερακάτα-Πευκούλια (Λαγκάδα) Δήμου Λευκάδας».

Η περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λευκάδας, στη θέση “Λαγκάδα” της Δ.Ε. Σφακιωτών. Ο δρόμος αρχίζει από τον οικισμό Ασπρογερακάτα μέχρι την παραλία Πευκούλια της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Νικήτα, μήκους 5,4 χιλιομέτρων περίπου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται είναι στην Χ.Θ. 1+500, όπου θα πρέπει να εκτελεστούν συμπληρωματικές εργασίες και ειδικότερα:

1) Διάνοιξη παράλληλου δρόμου προσπέλασης δυτικά του έργου από την Χ.Θ. 1+480 μέχρι την Χ.Θ. 1+680 για την πρόσβαση μηχανημάτων στη βάση του ορύγματος.

2) Εκσκαφή και απομάκρυνση των σαθρών υλικών που βρίσκονται στην συγκεκριμένη θέση, κατάντι του ογκόλιθου.

3) Γενική εκσκαφή όλου του οδοστρώματος από τη Χ.Θ. 1+470 μέχρι τη Χ.Θ. 1+540 και σε βάθος έως τη βάση του μεγάλου βράχου – ογκόλιθου για την δημιουργία ορύγματος, ‘ώστε ο αιωρούμενος ογκόλιθος να τεμαχιστεί με ασφάλεια και να επιχωθεί εντός του ορύγματος (κάτωθεν του καταστρώματος της οδού).

4) Κατασκευή τοιχίου από συρματοκιβώτια στη βάση του ορύγματος (στο χαμηλότερο σημείο) στη Χ.Θ. 1+500.

5) Προμήθεια δανείων κατηγορίας Ε1 έως Ε4 για τη δημιουργία οπλισμένου επιχώματος, με κατασκευή συρματοκιβωτίων και με χρήση γεωπλέγματος σε στρώσεις μέχρι το ύψος του καταστρώματος της οδού.

6) Κατασκευή στο ανώτερο τμήμα του επιχώματος τοιχίων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα.

7) Ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη ασφάλεια προτείνεται όπως στη συγκεκριμένη θέση , να γίνει μετατόπιση του άξονα της οδού κατά 1,00 έως 1,50 μέτρα περίπου στο ανάντι.

Με την παραπάνω χρηματοδότηση ολοκληρώνεται ένα σημαντικότατο έργο για την ασφαλή και ταχύτερη πρόσβαση των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας, και όχι μόνο, στις δυτικές ακτές του νησιού μας. Το δίκαιο αίτημα των κατοίκων, η άμεση κινητοποίηση του δήμου, η συνδρομή του βουλευτή, η συνεργασία της Περιφέρειας, και η απόφαση του Υπουργείου θα συμβάλλουν στην επίλυση του καίριου προβλήματος, δήλωσε ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός.

Αναμένεται η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης και η επανεκκίνηση των εργασιών από την ανάδοχο εταιρεία, ώστε έγκαιρα ο οδικός άξονας να παραδοθεί σε κοινή χρήση.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ