«Έξυπνα» φανάρια περιμένουν τους πεζούς που περνούν πιο αργά τις διαβάσεις

Εταιρεία στη Βρετανία ανέπτυξε τεχνολογία για «έξυπνα» φανάρια νέας γενιάς

Βρετανική εταιρεία ανέπτυξε τεχνολογία για «έξυπνα» φανάρια νέας γενιάς, τα οποία θα «περιμένουν» τους πεζούς που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασχίσουν μία διάβαση.

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ευρυγώνιες κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη και εντοπίζει τους πεζούς που είναι στην άκρη του πεζοδρομίου, προκειμένου να ανάβει το φανάρι για εκείνους χωρίς να χρειάζεται να πιέσουν κάποιο κουμπί.

Σύμφωνα με την εταιρεία Now Wireless, οι δήμοι θα μπορούν να προγραμματίσουν τα φανάρια να σταματούν την κυκλοφορία των οχημάτων μόνο όταν σε αυτά θα περιμένει συγκεκριμένος αριθμός πεζών. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να σταματούν κάθε λεπτό τα οχήματα, συχνά για μόνο έναν πεζό, κάτι που θα προκαλούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Πηγή Times

Επίσης η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να «προβλέπει» την πρόθεση των πεζών να περάσουν απέναντι προτού φτάσουν στο φανάρι και θα υπάρχει η δυνατότητα να σταματούν προκαταβολικά την κυκλοφορία αν χρειάζεται.

Η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος μπορεί να εντοπίσει τους πεζούς από απόσταση 15 μέτρων και να αναγνωρίσει τη συμπεριφορά εκείνων που θέλουν να διασχίσουν τον δρόμο έναντι εκείνων που απλά διέρχονται από το σημείο παραμένοντας στην ίδια πλευρά του δρόμου

Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να περάσουν μια διάβαση. Αυτό μπορεί να αφορά ηλικιωμένους, γονείς με καρότσια, ή ανθρώπους με προβλήματα κίνησης ή όρασης.

Τα φανάρια θα καταγράφουν τον αργό ρυθμό προσέγγισης και θα μένουν περισσότερη ώρα αναμμένα για τους πεζούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περάσουν απέναντι. Η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει με 40 δήμους στη Βρετανία και στην αρχή το σύστημα θα κοστίζει περίπου 2.500 λίρες για κάθε διάβαση. Η τεχνολογία θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, προτού τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από Times

Πηγή