Το Google Maps θα κατευθύνει τους οδηγούς σε «φιλικές προς το περιβάλλον» διαδρομές

OLIVIER DOULIERY VIA AFP VIA GETTY IMAGES

Ποιες νέες επιλογές ανακοίνωσε η υπηρεσία χαρτών και πλοήγησης.

Η εφαρμογή Google Maps θα αρχίσει να κατευθύνει οδηγούς σε διαδρομές που εκτιμάται ότι θα παράγουν τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα με βάση την κυκλοφορία, τις πλαγιές και άλλους παράγοντες, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Η Google δήλωσε ότι η λειτουργία θα ξεκινήσει αργότερα φέτος στις ΗΠΑ και τελικά θα φτάσει σε άλλες χώρες ως μέρος της δέσμευσής της να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω των υπηρεσιών της.

H προεπιλεγμένη διαδρομή θα είναι η «φιλική προς το περιβάλλον» εφόσον θα έχει συγκρίσιμη ώρα άφιξης με τις άλλες επιλογές, εκτός και αν οι χρήστες αποεπιλέξουν αυτή την λειτουργία.

Οταν οι εναλλακτικές είναι πολύ πιο γρήγορες, η Google θα προσφέρει όλες τις επιλογές και θα επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν τις εκτιμώμενες εκπομπές άνθρακα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι για περίπου τις μισές διαδρομές, είμαστε σε θέση να βρούμε μια επιλογή πιο φιλική προς το περιβάλλον με ελάχιστο ή καθόλου χρόνο-κόστος», δήλωσε ο Ράσελ Ντίκερ, διευθυντής του προϊόντος την Google.

Η Google δήλωσε ότι προβαίνει στις σχετικές εκτιμήσεις εκπομπών από δοκιμές σε διαφορετικούς τύπους οχημάτων και δρόμων, αντλώντας πληροφορίες από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ (NREL). Τα δεδομένα οδικής ποιότητας προέρχονται από τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας Street View, καθώς και από αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες.

Η πιθανή επίδραση στις εκπομπές από τη λειτουργία αυτή είναι ασαφής. Ωστόσο, σε μια μελέτη 20 ατόμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι ερευνητές  διαπίστωσαν πέρυσι ότι οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να εξετάζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην επιλογή διαδρομής κατά τη χρήση της εφαρμογής.

Η ανακοίνωση της Google περιελάμβανε επιπλέον αλλαγές που εστιάζουν στο κλίμα. Από τον Ιούνιο, θα ξεκινήσει να προειδοποιεί τους οδηγούς να ταξιδεύουν σε ζώνες χαμηλών εκπομπών, όπου ορισμένα οχήματα απαγορεύονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Τους επόμενους μήνες, οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να συγκρίνουν άμεσα ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, ποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες ή άλλες επιλογές μετακίνησης αντί να μεταπηδούν στην κάθε επιλογή ξεχωριστά.

Πηγή