Δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού από τον Ιούλιο

Προβλέπεται άνοδος των τουριστικών αφίξεων κατά 50% σε σχέση με πέρυσι

Από τον Ηλία Μπέλλο

Αύξηση των εισερχόμενων ταξιδιωτικών ροών στην Ελλάδα κατά 50%, τουλάχιστον σε σχέση με το 2020, αρχής γενομένης από τις αρχές Ιουλίου, παρά την τρέχουσα επιδεινωμένη επιδημιολογική εικόνα, δείχνουν οι προβολές των στοιχείων για τις αεροπορικές κρατήσεις σε συνδυασμό με τις έρευνες για τη συμπεριφορά των δυνητικών ταξιδιωτών στις μεγάλες αγορές από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα.

Υπό την προϋπόθεση πάντοτε πως το τρέχον τρίτο κύμα της πανδημίας θα υποχωρήσει εντός του επόμενου μήνα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, και τα εμβολιαστικά προγράμματα θα επιταχύνουν τον βηματισμό τους από τα μέσα Απριλίου και μετά, οι αεροπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ξεκίνημα της κυρίως σεζόν από τις αρχές Ιουλίου.

Χαλάρωση τέλη Μαΐου

Οπως εξηγούν στην «Κ» κορυφαία στελέχη από τον χώρο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, «οι τρέχουσες περιοριστικές πολιτικές που εξαγγέλλονται και εφαρμόζονται στις δύο βασικές ελληνικές αγορές, τη Γερμανία και τη Βρετανία, αποσκοπούν κυρίως στον έλεγχο της εκεί επιδημιολογικής κατάστασης και την αποτροπή των ανεξέλεγκτων ταξιδιών εν μέσω του τρίτου κύματος μετά την έκρηξη των κρατήσεων για ταξίδια, ειδικά κατά το Πάσχα των καθολικών (4 Απριλίου), που προκάλεσαν ανακοινώσεις όπως αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού». Οι ίδιες πηγές επικαλούμενες πληροφορίες από τη Γερμανία και τη Βρετανία, όπου αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκαν νέο αυστηρό lockdown και πρόστιμα για τα ταξίδια αναψυχής αντίστοιχα, προβλέπουν πως, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα αρχίσουν να χαλαρώνουν από τα τέλη Μαΐου και μετά, και θα αρθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Και αυτό, διότι αναμένεται πως η πανευρωπαϊκή προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας, υποβοηθούμενη και από τον θερμότερο καιρό του καλοκαιριού, θα έχει μέχρι τότε φέρει δραστικά αποτελέσματα ενώ τα ποσοστά των εμβολιασμών θα έχουν αυξηθεί σε ικανοποιητικά, σε σχέση με σήμερα, επίπεδα. Καθώς φέτος υπάρχουν και σημαντικά «εργαλεία» όπως το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για εμβολιασμένους, αρνητικά τεσταρισμένους και αναρρώσαντες με αντισώματα –που μέχρι τότε αναμένεται να έχει αναπτυχθεί και να είναι λειτουργικό πλήρως–, αλλά και αφθονία rapid και μοριακών τεστ, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και ξενοδοχεία αρχίζουν να προετοιμάζονται με ασφαλή τρόπο να υποδεχθούν ουσιωδώς μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι.

Αυτό είναι το κεντρικό σενάριο με το οποίο εργάζονται αεροπορικές και αεροδρόμια, σύμφωνα με πηγές της «Κ». Ποσοτικοποιώντας τις εκτιμήσεις αυτές, η Ελλάδα μπορεί να περιμένει πως το πρώτο τρίμηνο θα κλείσει με τις εισερχόμενες ταξιδιωτικές ροές στο αεροδρόμιο της Αθήνας στο 15% του 2019, στο δεύτερο τρίμηνο στο 25% του 2019 και το τρίτο τρίμηνο στο 54% του 2019, αναφέρουν οι πηγές της «Κ». Το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με ανάκτηση του 75% των ταξιδιωτικών επισκέψεων του 2019. Τα μεγέθη αυτά αναφέρονται κυρίως στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ στα περιφερειακά αεροδρόμια, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο, η ταξιδιωτική κίνηση από το εξωτερικό αναμένεται να ανέβει πιθανόν ακόμα και στο 65% αυτής του 2019.

Αγνωστη επί του παρόντος παράμετρος παραμένει η αμερικανική αγορά, ιδιαιτέρως σημαντική για την Αθήνα αλλά και για άλλους ελληνικούς προορισμούς, η οποία δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω εκτιμήσεις. Εάν όμως ανοίξουν τα ταξίδια από τις ΗΠΑ, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί ακόμα καλύτερα για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, συμπληρώνουν οι πηγές.

Στο 40% του 2019

Ετσι, συναξιολογώντας τις παραπάνω παραδοχές, που βασίζονται τόσο στα επίπεδα των προκρατήσεων όσο και στους προγραμματισμούς πτήσεων και διαθέσιμων θέσεων των αεροπορικών επιχειρήσεων, εκτιμάται πως η φετινή χρονιά θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξης του 40% του 2019, τελευταίου έτους κανονικότητας για τον τουρισμό και την οικονομία εν γένει. Δηλαδή σε επίπεδα σχεδόν 50% αυξημένα από αυτά του 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το σύνολο των επισκεπτών της χώρας από το εξωτερικό διαμορφώθηκε στα 7,37 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή κατά 76,5% λιγότερα από τα 31,3 εκατομμύρια του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν επίσης κατά 76,5%, στα 4,28 δισεκατομμύρια από 18,17 δισεκατομμύρια το 2019. Δηλαδή κατά το 2020 η τουριστική δραστηριότητα υποχώρησε στο 23,5% αυτής του 2019. Αυτό το 23,5% αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 40%.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της TUI

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις κρατήσεις σε μεσογειακούς προορισμούς, στους οποίους πρωταγωνιστεί φέτος η Ελλάδα, τα οποία δημοσίευσε ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουριστικός οργανισμός, η TUI AG. Ειδικότερα, μιλάει για 2,8 εκατ. κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι, επίπεδο που αντιστοιχεί στο 40% των κρατήσεων που είχε την αντίστοιχη χρονική συγκυρία του 2019.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του γερμανικού ομίλου, του οποίου οι βασικότερες αγορές είναι η Γερμανία και η Βρετανία, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και οι δύο μεγαλύτερες αγορές της Ελλάδας. Τα μεγέθη αυτά βεβαίως αναμένεται να αυξάνονται καθώς θα προχωράει η χρονιά, εάν δεν υπάρξει σοβαρή υποτροπή στην πανδημία. Νωρίτερα φέτος η TUI AG είχε θέσει στόχο να πουλήσει το 80% των διαθέσιμων πακέτων διακοπών της, δηλαδή περίπου το 80% αυτών του 2019. Μετά την επιμονή του τρίτου κύματος στην Ευρώπη και τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν για το Πάσχα των καθολικών στη Γερμανία και στη Βρετανία αναθεώρησε χαμηλότερα, στο 75% τον στόχο της, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα πως διαθέτει την ευελιξία να αυξήσει τη δυναμικότητα εάν η ζήτηση αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι περιμένει.

Από τον Φεβρουάριο και μετά τα συστήματα της TUI έχουν δεχθεί 180.000 νέες κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ πολλές από τις κρατήσεις που είχαν γίνει για διακοπές πριν από τις 17 Μαΐου στη Βρετανία μεταφέρθηκαν στο τρίτο αλλά και στο τέταρτο τρίμηνο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως οι κρατήσεις για τον Οκτώβριο του 2021 είναι αυξημένες. «Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε ισχυρή συσσωρευμένη ζήτηση και επιθυμία για ταξίδια που μάλιστα μετουσιώνεται ήδη σε κρατήσεις ακόμα και για το 2022», ανέφερε στους μετόχους της η διοίκηση της TUI. Ο ταξιδιωτικός οργανισμός, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο και στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε επίσης πως θα υποστηρίζει η ίδια τη διεξαγωγή τεστ των πελατών της πριν από την επιστροφή τους στις χώρες διαμονής τους. Ενα άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η TUI αναφέρει και υψηλότερη μέση τιμή στα πακέτα της για το καλοκαίρι, κατά 22% σε σχέση με πέρυσι.

Κερδισμένη η Ελλάδα

Ενθαρρυντικό στοιχείο από άλλο μέτωπο φέτος είναι πως η έντονα συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει για ταξίδια, όπως αναφέρουν και άλλοι tour operators πέραν της TUI, θα μπορέσει, εφόσον η πανδημία υποχωρήσει και οι σωστές πολιτικές εφαρμοστούν, να απορροφηθεί από την Ελλάδα, καθώς υπάρχει διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων και δρομολογίων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πέρυσι. Ηδη οι πρώτες ανακοινώσεις εταιρειών όπως η British Airways, η Ryanair, η Tui Fly, ακόμα και η Qatar Airways, δείχνουν πως αυξάνουν δρομολόγια και κάλυψη προορισμών προς την Ελλάδα, αναμένοντας ουσιαστική, αν και μερική, ανάκαμψη, αρχής γενομένης από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου και βαίνουσα επιταχυνόμενη κατά το τρίτο τρίμηνο.

Πηγή