Διακοπές με ποδήλατο: Μία ακόμη εμπειρία που αναδεικνύει η πανδημία του κορωνοϊού

Από τη Σοφία Κοντογιάννη

Οι διακοπές με ποδήλατο, σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι απευθύνονται σε ανθρώπους με άριστη φυσική κατάσταση, όπως είναι οι αθλητές ή οι νεότερες ηλικίες. Ωστόσο, η τάση για δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, δείχνει να αυξάνεται σημαντικά, τόσο λόγω της πρωθύστερης στροφής των ταξιδιωτών σε πιο υγιεινές συνήθειες, όσο και ενός νέου τρόπου ζωής που τείνει να εδραιώσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που στράφηκαν στο ποδήλατο, ως διέξοδο στους περιορισμούς μετακίνησης και στα μέτρα των κατά τόπους lockdown. Ενδεικτικά, σύμφωνα με από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020, σημειώθηκε αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων στα ποδήλατα κατά 81% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι συνολικές πωλήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο έφτασαν τα 3,4 δισ. δολάρια.

Μελετώντας την επόμενη ημέρα, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που περιλαμβάνουν στα πακέτα τους διακοπές με ποδήλατο ή οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν τον τομέα, αναμένουν μεγάλη αύξηση στις διακοπές με ποδήλατο και οργανώνονται αναλόγως. Ειδικότερα, οι διακοπές με ποδήλατο αφορούν όλο και περισσότερο ταξιδιώτες που δεν διακρίνονται για την αντοχή ή τις αθλητικές τους επιδόσεις, αφού οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν εξατομικευμένα πακέτα,  ανάλογα με τις επιθυμίες, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες των τουριστών.

Για παράδειγμα, προσφέρεται πλέον μία ευρεία γκάμα τρόπου διακοπών με ποδήλατο, που εκτείνεται από extreme  διαδρομές στη ζούγκλα και διανυκτέρευση σε camping, μέχρι πολυτελείς, σύντομες διαδρομές που περιλαμβάνουν στάσεις σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων και γκουρμέ φαγητό. Επιπλέον, οι εταιρείες που προσφέρουν τέτοιου είδους διακοπές, εξοπλίζονται με ακόμη περισσότερα βαν, ούτως ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ποδήλατα και τουρίστες, σε όποιο σημείο της διαδρομής εκείνοι αποφασίσουν να σταματήσουν το πετάλι, απολαμβάνοντας απλά το τοπίο από τη θέση του συνοδηγού.

Τέλος, πολλές από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν διακοπές με ποδήλατο, έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους την επικαιροποίηση των πακέτων τους ώστε να ανταποκρίνονται στη “νέα κανονικότητα”, καθώς και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που υιοθετούν, ούτως ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους διψασμένους για ταξίδια και ύπαιθρο πελάτες τους, όταν αρθούν οι περιορισμοί μετακίνησης στις εκάστοτε χώρες.

Πηγή