Ημερίδα «Το ταξίδι του Λευκάδιου Χερν στον πολιτισμό»

Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
Υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκυο

Το  Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνουν Διαδικτυακή Ημερίδα στις 13 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ., με θέμα: Το ταξίδι του Λευκάδιου Χερν στον πολιτισμό.

Η Ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη του περιηγητικού και λαογραφικού έργου του Λευκάδιου Χερν.

Στην Ημερίδα έχουν κληθεί ως ομιλητές ερευνητές του έργου του Λευκάδιου Χερν όπως, η Dr. Mary Gallagher από το University College Dublin, ο κος Steve Kemme Δημοσιογράφος – Συγγραφέας από το Σινσινάτι, η κ. Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολύμερου τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτης Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικάς Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η κ. Άντζελα Γκερέκου Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανιμού Τουρισμού, η κ. Δέσποινα Ζερνιώτη Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, ο κ. Βασίλης Γαλανός από το University of Edinburgh, η κ. Τέτη Σώλου Σκιτσογράφος και Μεταφράστρια του Λευκάδιου Χερν.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης θα διαβάσει Λευκάδιο Χερν.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Κωνσταντίνος Κακιούσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν και Διευθυντής του Lafcadio Hearn Memorial Museum στην πόλη Matsue της Ιαπωνίας Bon Koisumi, ο Δήμαρχος Λευκάδος, κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού κ. Αλκιβιάδης Παναγόπουλος, η Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης κ. Ευαγγελία Κανταρτζή και ο συλλέκτης της ιστορίας και του έργου του Λευκάδιου Χερν κ. Τάκης Ευσταθίου κ.ά.

Παράλληλα, στόχος μας είναι η έκδοση μιας δίγλωσσης (αγγλικά-ελληνικά) εικονογραφημένης παιδικής ιστορίας για τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν. Στο υπό έκδοση βιβλίο περιλαμβάνεται και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη δράσεων σε σχολεία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά στο 2ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης  και τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος θα παρουσιαστούν στην ημερίδα.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή έκθεση για τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν, η οποία θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Ημερίδας. Στην έκθεση μια ενότητα θα είναι αφιερωμένη στις προσπάθειες για την ανάδειξη του έργου του Λευκάδιου Χερν στην Ελλάδα. Στόχος είναι η έκθεση να διαμορφωθεί με τη συνεργασία όλων όσων έχουν ασχοληθεί (φορέων και ατόμων) με το Λευκάδιο Χερν. Εκεί θα γίνει αναφορά -μέσω αρχειακού υλικού- στο ρόλο του κου Τάκη Ευσταθίου για τη διάδοση του έργου του Λευκάδιου Χερν.

Τέλος γίνεται προσπάθεια για τη συγκέντρωση υλικού (βιβλίων, φωτογραφιών, και άλλου αρχειακού υλικού) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέντρο μελέτης του Λευκάδιου Χερν στους χώρους του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Οργανωτική-Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου

Μπούρας Χρήστος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
Παναγόπουλος Αλκιβιάδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού
Αργυροπούλου Μαρία, ΕΔΙΠ, Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Πατρών
Κανταρτζή Ευαγγελία, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Κουτσονίκος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Νίκας Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής
Πουλάκη Ιουλία, Επίκουρος Καθηγήτρια

Η Ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό με Δήλωση Συμμετοχής. Τη φόρμα συμμετοχής μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Πηγή