To Μουσείο Victoria and Albert (V&A) του Λονδίνου δίνει τώρα, μέσα από μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, πρόσβαση σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια από τα συναρπαστικά αντικείμενα των συλλογών του.

Το V&A είναι το μεγαλύτερο μουσείο εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών, design και γλυπτικής στον κόσμο και στεγάζει μια μόνιμη συλλογή πάνω από 2.27 εκατομμυρίων εκθεμάτων. Η συλλογή του εκτείνεται σε 5.000 χρόνια τέχνης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Μουσείο Victoria and Albert

Οι συλλογές κεραμικών, γυαλιού, υφασμάτων, κοστουμιών, αργύρου, σιδηρουργίας, κοσμημάτων, επίπλων, μεσαιωνικών αντικειμένων, γλυπτικής, εκτυπώσεων και χαρακτικών, σχεδίων και φωτογραφιών είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες στον κόσμο.

Το μουσείο κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή μετα-κλασικής γλυπτικής στον κόσμο και τη μεγαλύτερη εκτός Ιταλίας συλλογή ιταλικών αναγεννησιακών αντικειμένων. Οι συλλογές της Ανατολικής Ασίας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στην κεραμική και τη μεταλλουργία.

Η νέα πλατφόρμα “Explore the Collections” προσφέρει έναν επαναστατικό νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου.

Χρήστες απ’ όλο τον κόσμο μπορούν πλέον να αναζητήσουν, να προβάλουν στις οθόνες τους και να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με τα εκθέματα και τα έργα τέχνης του V&A.

Μουσείο Victoria and Albert

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να διευρύνει την πρόσβαση στις συλλογές του, παρόλο που η πανδημία κρατά ακόμα τις πόρτες του κλειστές. Στην πρωτοποριακή νέα πλατφόρμα μπορεί κανείς να βρει στοιχεία, ιστορίες, εικόνες και περιεχόμενο σχετικά με τις συλλογές.

Ο χρήστης γίνεται μέρος μιας συμμετοχικής εμπειρίας μαθαίνοντας ιστορίες γύρω από τα κομμάτια καθώς το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν, ενώ λαμβάνει επίσης και προτάσεις για επιμελημένες «διαδρομές» εντός των συλλογών.

«Η νέα πλατφόρμα έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή που ο τρόπος με τον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά με τα μουσεία και τις συλλογές τους έχει αλλάξει δραματικά – ειδικά κατά το τελευταίο έτος της παγκόσμιας πανδημίας», λέει ο Tim Reeve, αναπληρωτής διευθυντής του V&A.

«Η πλατφόρμα “Explore the Collections” είναι μία από τις σημαντικότερες ψηφιακές πρωτοβουλίες του μουσείου μέχρι σήμερα και υποστηρίζει το όραμα του V&A να διευρύνει την πρόσβαση στις συλλογές του και να επεκτείνει το κοινό του».

Μπορείτε να περιηγηθείτε στους θησαυρούς του V&A εδώ

Πηγή