Οι βιβλιοθηκονόμοι φυσικά ασχολούνται με βιβλία. Πολλοί πιστεύουν ακόμη πως οι βιβλιοθήκες είναι σκονισμένα μέρη όπου οι βιβλιοθηκονόμοι τακτοποιούν τα βιβλία στα ράφια μέσα σε απόλυτη ησυχία. Αν αυτό πιστεύετε και εσείς, ξεχάστε το! Οι βιβλιοθήκες του σήμερα μάς διδάσκουν πώς να μαθαίνουμε. Ανοίγουν την πόρτα στο υπέροχο μονοπάτι της γνώσης και της κριτικής σκέψης, προσφέροντας έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό υψηλής ποιότητας.

Οι σημερινοί βιβλιοθηκονόμοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία διδάσκοντας και υποστηρίζοντας τους μαθητές κάθε επιπέδου. Τους διδάσκουν την ορθή και ασφαλή πλοήγηση στο ψηφιακό περιβάλλον, την αναγνώριση της ανάγκης για πληροφόρηση, είτε πρόκειται για ατομική χρήση είτε για εκπαιδευτική. Οι μαθητές εξοπλίζονται με δεξιότητες εντοπισμού, ανάκτησης, αξιολόγησης και ορθής χρήσης των πηγών, με σκοπό να μοιράζονται τη γνώση. Οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες και χρήσιμες όχι μόνο στη μαθητική ζωή, αλλά αργότερα στην επαγγελματική σταδιοδρομία, καθώς και στην καθημερινότητα ως ενεργοί πολίτες.

Η πληροφοριακή παιδεία μάς βοηθά να εντοπίσουμε αξιόλογες πηγές πληροφοριών, αποφεύγοντας έτσι τις ψευδείς ειδήσεις (fake news), ώστε να πάρουμε σωστές και καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη ζωή μας. Διδάσκουμε επίσης ψηφιακές δεξιότητες, μιλάμε στους μαθητές για podcasts και blogs καθώς και άλλες πηγές πληροφόρησης.

“For school and life we learn”: Το motto αυτό φαίνεται στη φωτογραφία της πρώτης βιβλιοθήκης του Κολλεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα. Περιγράφει πως η μάθηση είναι συνήθεια και αξία που ξεπερνά την εκπαίδευση και συνεχίζεται για όλη μας τη ζωή.

Η ηλεκτρονική συλλογή των Βιβλιοθηκών του Κολλεγίου Ανατόλια αριθμεί πάνω από 200.000 ebooks και περισσότερα από 100.000 ηλεκτρονικά περιοδικά. Συνολικά, η έντυπη συλλογή βιβλίων αριθμεί περί του 63.000 τίτλους. Οι βιβλιοθήκες μας ακολουθούν διεθνή επαγγελματικά πρότυπα για την οργάνωση και λειτουργία τους (American Library Association, Chartered Institute of Library and Information Professionals)  σε εναρμόνιση με το όραμα και την αποστολή του οργανισμού.

Στις ιστοσελίδες των βιβλιοθηκών του Ανατόλια μπορεί να βρει κανείς χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για δασκάλους, καθηγητές και μαθητές. Το υλικό αυτό είναι ελεύθερα διαθέσιμο και στο ευρύ κοινό.

Προσφέρονται μαθήματα πληροφοριακής παιδείας σε όλους τους μαθητές των βαθμίδων, έχοντας υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας, δηλαδή έναν συνδυασμό σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας εξ αποστάσεως, μαζί με δια ζώσης διδασκαλία, βασισμένο στη μαθητοκεντρική εκπαίδευση. Οι μαθητές καλλιεργούν έτσι την κριτική τους σκέψη και αναπτύσσουν δεξιότητες έρευνας και ανάκτησης πληροφοριών. Ο βιωματικός αυτός τρόπος μάθησης τούς βοηθά να γίνουν ανεξάρτητοι χρήστες.

Προσφέρονται εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης των μαθητών είτε στη βιβλιοθήκη, είτε διαδικτυακά, σε περιπτώσεις έρευνας για συγκεκριμένες εργασίες.

Επίσης, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες υποστήριξης μελέτης που προσφέρουν οι βιβλιοθήκες. Έχουν στη διάθεσή τους έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων μελέτης (study skills).

Οι βιβλιοθήκες του Ανατόλια είναι χώροι οικείοι και ζεστοί, κατάλληλοι για μελέτη και διάβασμα. Επιπλέον, συχνά φιλοξενούνται εκδηλώσεις, τόσο για την κοινότητα του, όσο και για το ευρύτερο κοινό. Προσφέρονται επίσης clubs για τους μαθητές, αλλά και την ευκαιρία πρακτικής άσκησης στη βιβλιοθήκη σε φοιτητές που ενδιαφέρονται. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε εκπαιδευτικούς χώρους που προσφέρουν μία πλούσια εμπειρία.

Οι συλλογές λογοτεχνικών βιβλίων περιλαμβάνουν τίτλους για όλες τις ηλικίες στα ελληνικά και τα αγγλικά κυρίως. Επίσης, διαθέτουν βιβλία σε άλλες γλώσσες, όπως στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά. Στο Ανατόλια πιστεύουμε ότι η ανάγνωση δημιουργεί καλύτερους ανθρώπους, ακονίζει το μυαλό και καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη. Πολλοί από τους μαθητές μας εξελίσσονται σε δεινούς αναγνώστες, καλλιεργώντας την περιέργειά τους. Οι βιβλιοθήκες πάντα προσφέρουν προτάσεις βραβευμένων βιβλίων, όμως ταυτόχρονα ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να διαλέγουν ανεξάρτητοι τι θα διαβάσουν.

Ως δυναμικοί χώροι γεμάτοι κίνηση, ενθουσιασμό και ενέργεια, οι βιβλιοθήκες μας χρησιμοποιούνται καθημερινά από ολόκληρη την κοινότητά μας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πιστεύουμε στη δια βίου μάθηση και μαθαίνουμε και εμείς οι ίδιοι συνεχώς ώστε να είμαστε ικανοί να διδάσκουμε.

Μάθετε περισσότερα για τη βιβλιοθήκη του Anatolia High School και τα όσα κάνουν το Ανατόλια μοναδικό στο anatolia.edu.gr/highschool

Πηγή