Σήμερα οι αποφάσεις για lockdown και εμπορικά καταστήματα – Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Λύκεια

EUROKINISSI

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά στις 6 για λιανεμπόριο, νέο lockdown ή παράταση και Γυμνάσια- Λύκεια

Αν και κατά πόσο θα αρθεί –και σε ποιο βαθμό- το σκληρό lockdown της τρέχουσας εβδομάδας, επιτρέποντας επαναλειτουργία μέρους του λιανεμπορίου θα κρίνει η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις στις 6 το απόγευμα.

Η σημερινή σύσκεψη θα αξιολογήσει τα δεδομένα και για τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, το click away για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών, τα βιβλιοπωλεία και γενικότερα, ό,τι λειτουργούσε κατά την εορταστική περίοδο.

Προς παράταση του lockdown

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αν και είναι οριστικό το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, φαίνεται σχεδόν απίθανο να χαλαρώσει τώρα το lockdown.

Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας τις επόμενες ημέρες, καθώς θ’ αποτυπωθούν πλήρως οι συνέπειες της εορταστικής περιόδου, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αιφνιδιαστικά νέα μέτρα.

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο ιικό φορτίο της Αττικής, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε ολόκληρη την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υψηλή, παρά το γεγονός ότι η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων συνεχίζεται, ωστόσο με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Με τηλεκπαίδευση οι μαθητές σε Γυμνάσια- λύκεια

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σήμερα ξεκινούν τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Προς το παρόν οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν αποφασίσει πότε θα γίνει η την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία, κάτι που θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

«Περί τα μέσα του μήνα (15 – 20) Ιανουαρίου που θα μπορούμε να δούμε τα δεδομένα θα αποφασίσουμε και για τις υπόλοιπες βαθμίδες του σχολείου. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου, είναι μέσα στα σενάρια» τόνισε ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Τι θα γίνει με το click away

H κινητικότητα που θα υπάρξει από Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη σχετικά με τις αποφάσεις για το εμπόριο – το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά με τη μορφή του click away και όχι ελεύθερα.

Αυτή τη στιγμή πάντως παραμένει άγνωστο εάν θα ανοίξει από τις 11 Ιανουαρίου η αγορά με τη μέθοδο της παράδοσης προϊόντων εκτός καταστήματος.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει το click away τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ σε ό,τι αφορά το click in shop- ραντεβού εντός του καταστήματος- μετατίθεται χρονικά κατά πάσα πιθανότητα.

Ανησυχία για το ταυτόχρονο «άνοιγμα»

Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι προβληματισμένοι καθώς φοβούνται ότι ένα άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων ταυτόχρονα, μετά τα όσα συνέβησαν και στα Θεοφάνια, μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τις εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες και άλλους δημόσιους χώρους, συν τα ρεβεγιόν, σχολίασε και διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, λέγοντας πως ενδέχεται να φέρουν ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας.

«Ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για την τραγωδία του Νοεμβρίου, είναι ο Ιανουάριος για την πιθανή τραγωδία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Βλέποντας το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έκανε η Πολιτεία, αλλά δεν την ακούει κανένας», είπε.

Πηγή