Τα καταπληκτικά νέα μουσεία της Κίνας έκλεψαν τις εντυπώσεις το 2020

Ώρα να κοιτάξουμε με θαυμασμό την ολοκλήρωση των νέων εντυπωσιακών μουσείων της αχανούς χώρας, με τα βλέμματα στραμμένα στην Κίνα

Από την Αργυρώ Μποζώνη

Μπορεί η πανδημία να έκλεισε τα μουσεία σε όλο τον κόσμο όμως η ολοκλήρωση πολλών συνεχίστηκε κανονικά. Το 2020 τα βλέμματα όλων στράφηκαν στην Κίνα, όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους, λόγω της πανδημίας, αλλά για να κοιτάξουμε με θαυμασμό την ολοκλήρωση των νέων εντυπωσιακών μουσείων της αχανούς χώρας.

The Wave, Tianjin

Το στούντιο Lacime Architects με έδρα τη Σαγκάη ολοκλήρωσε το μουσείο The Wave στην ακτή της Tianjin της Κίνας, η όψη του οποίου είναι επενδυμένη με χιλιάδες πλακάκια αλουμινίου και μοιάζει με ένα τεράστιο κύμα νερού.

Το Wave περιλαμβάνει 3563 τετραγωνικά μέτρα και σχεδιάστηκε από τους Lacime Architects για το Shimao ως πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή της Binhai New Area. Η μορφή του αναπτύχθηκε δίπλα στη θάλασσα Bohai, ενώ η επένδυση του μοιάζει με  κυματισμούς νερού.

Shenzhen Science & Technology Museum, Shenzhen

Ένας καταρράκτης από βεράντες θα πλαισιώσει ένα μεγάλο αίθριο στην καρδιά του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Shenzhen που αναπτύσσει το σχέδιο της Zaha Hadid Architects στην Κίνα. Σχεδιασμένο για να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, το μουσείο σε σχήμα βότσαλου θα καλύπτει 125.000 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δημόσιων χώρων, γκαλερί και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.

Έχει σχεδιαστεί από τους Zaha Hadid Architects ως ορόσημο για τη νέα πόλη Guangming Science City της Σενζέν – ένα γενικό σχέδιο που αποσκοπεί στη δημιουργία της πόλης ως κόμβου καινοτομίας.

Jingdezhen Imperial Kiln Museum, Jingdezhen Shi

Το Studio Zhu-Pei χρησιμοποίησε θολωτές κατασκευές από τούβλο για να δημιουργήσει το Αυτοκρατορικό Μουσείο Κιλν στην επαρχία Jiangxi της Κίνας. Οι δομές του μουσείου είναι μοναδικές και έχουν διαφορετικό μέγεθος και καμπυλότητα για να θυμίζουν παραδοσιακές καμίνους. 

Τόσο ο σχεδιασμός όσο και το περιεχόμενο του Μουσείου Imperial Kiln του Jingdezhen αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία της κατασκευής κεραμικών της πόλης, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «πρωτεύουσα της πορσελάνης» στον κόσμο. Βρίσκεται δίπλα σε μερικά από τα ερείπια αυτοκρατορικών κλιβάνων της πόλης, που χρονολογούνται από τη δυναστεία των Μινγκ και κάποτε χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή πορσελάνης για την αυτοκρατορική οικογένεια.

Shenzhen Natural History Museum, Shenzhen

Τα στούντιο αρχιτεκτονικής B + H Architects, 3XN και Zhubo Design αποκάλυψαν το σχέδιο για ένα μουσείο φυσικής ιστορίας που θα κατασκευαστεί στο Shenzhen της Κίνας. Το βραβευμένο με το διαγωνισμό έργο των τριών στούντιο, με τίτλο Delta, σχεδιάστηκε για να έχει ένα κυρτό, ρέον σχήμα που μοιάζει με τη ροή του ποταμού.

Το μουσείο φυσικής ιστορίας πρόκειται να χτιστεί στην περιοχή Yanzi Lake της περιοχής Pingshan του Shenzhen. Θα συμπληρωθεί με ένα δημόσιο προσβάσιμο πάρκο που θα ανέβει απαλά από το επίπεδο του εδάφους για να προσφέρει ένα διάδρομο κατά μήκος της οροφής του κυρτού κτηρίου. Το μουσείο θα συμπληρωθεί με ένα πάρκο που θα ανεβαίνει απρόσκοπτα από το δέλτα του ποταμού, προσκαλώντας επισκέπτες και κατοίκους να ταξιδέψουν κατά μήκος της προσβάσιμης πράσινης στέγης, όπως αναφέρουν τα στούντιο αρχιτεκτονικής.

Πηγή