Γίνε Φινλανδός για 90 ημέρες και, αν σου αρέσει, μετακομίζεις μόνιμα

Μέσα σε ένα μήνα πάνω από 5.000 εργαζόμενοι από τρίτες χώρες υπέβαλαν αιτήσεις για ένα πρωτοποριακό σχέδιο της φινλανδικής κυβέρνησης με το οποίο τους δελεάζει να έλθουν να μείνουν στη χώρα για να δουν αν τους κάνει με σκοπό να μείνουν μόνιμα σε αυτή.

Η Φινλανδία αναγνωρίζει ότι δεν είναι ο πρώτος προορισμός για όσους σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα τους ώστε να εργαστούν στο εξωτερικό. Πρέπει λοιπόν να σκεφτεί δημιουργικά, με το βλέμμα στην υψηλή τεχνολογία στην οποία έχει παράδοση.

Το σχέδιο «Φινλανδός για 90 ημέρες» (έχει πλέον ολοκληρωθεί) είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον εργαζομένων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που αποτελούσαν το 30% των αιτήσεων, γράφει ο Guardian. Οι υπόλοιποι προέρχονταν από όλο τον κόσμο, ακόμη και από το μακρινό Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Φινλανδία θα δώσει, σε όσους η αίτηση τους εγκρίθηκε, τα απαραίτητα χαρτιά, πρόσβαση σε κατοικία, σχολείο και φροντίδα για τα παιδιά τους, ακόμη και βοήθεια για το πώς θα εγκατασταθούν μόνιμα.

Η εξαιρετική ποιότητα της ζωής στη χώρα είναι εντέλει αυτό που προσελκύει εκεί εργαζόμενους από όλο τον κόσμο, με πρώτες  τις παροχές όπως η καθολική δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, η οποία στις ΗΠΑ πχ.  παραμένει άπιαστη. Οχι τυχαία οι Φινλανδοί τα τελευταία χρόνια είναι στην κορυφή της λίστας των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων στον κόσμο – και όπως φαίνεται δεν θέλουν να κρατήσουν τόση ευτυχία μόνο για τον εαυτό τους.

Πηγή