Απαλλαγή δημοτικών τελών και μείωση τέλους κοινόχρηστων χώρων

Ο Δήμος Λευκάδας, ανακοινώνει προς τους επαγγελματίες της πόλης μας, στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγές από δημοτικά τέλη και για μειώσεις από τέλη χρήσης κοινόχρηστων χωρών, σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές κατά το πρώτο lockdown λόγω της πανδημίας του Covid-19, τα εξής:

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η εφαρμογή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, στην οποία ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να μπαίνει με τους κωδικούς Taxis και να δηλώνει τα ζητούμενα στοιχεία μέσω της πλοήγησης στην πλατφόρμα.

Για το σκοπό αυτό έχουμε διαβιβάσει την απόφαση του Δ.Σ. στην ΚΕΔΕ και έχουν ενεργοποιηθεί τα δικαιώματα για τους επαγγελματίες του Δήμου μας.  

Η υπόψη πλατφόρμα είναι η dt.govapp.gr

Μέσω της εισαγωγής αυτής οι αιτούντες θα λάβουν τον Μοναδικό Αριθμό Δήλωσης (ΜΑΔ) και εκτυπωμένο θα τον καταθέσουν στον Δήμο μαζί με τους εξοφλημένους λογαριασμούς του ΔΕΔΔΗΕ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, καθώς και τους Κωδικoύς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) της επιχείρησής τους εκτυπωμένους  από τη σχετική καρτέλα του taxisnet.

Στη συνέχεια οι Υπηρεσίες μας θα επεξεργαστούν την κάθε υποβληθείσα αίτηση στην πλατφόρμα μαζί με τα παραπάνω υποβληθέντα στοιχεία στον Δήμο και θα απαλλάξουν τους υπ΄όψη  επαγγελματίες με επιστροφή στους ίδιους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα τέλη του χρονικού διαστήματος αυτού.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφασή μας, οι απαλλαγές των επαγγελματιών καθώς και τα μέτρα ανακούφισης των δημοτών, για το υπ΄όψη διάστημα κατά το οποίο ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις λόγω Covid-19 είναι:

1) Απαλλαγή καταβολής τέλους 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων (περίπτ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.339/1976, όπως αντικαταστάθηκε με το εδάφιο β’ του άρθρου 3 του ν.658/1977, την παρ.6 του άρθρου 16 του ν.1828/1989, το εδάφιο α’ του άρθρου 20 του ν. 2538/1997 και το άρθρο 62 του Ν. 4483/2017, όπως ισχύει) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ.

2) Απαλλαγή καταβολής του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων 0,5% (άρθρο 1 του Ν. 339/1976, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 παρ. 1 του Ν. 1080/1980, και τροποποιήθηκε από το άρθρο 27 παρ. 10 του Ν.2130/93) σύμφωνα με το αντίστοιχο ΚΑΔ.

3) Απαλλαγή στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης (ανταποδοτικά) στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανέστειλαν την λειτουργία τους, σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ.

4) Απαλλαγή στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ανταποδοτικά) που εισπράττονται από ΔΕΗ και Ιδιωτικούς Παρόχους στα καταστήματα που διέκοψαν την λειτουργία τους, σύμφωνα με το αντίστοιχο ΚΑΔ.

5) Μείωση καταβολής ενοικίου, κατά 40%, σε όσα δημοτικά ακίνητα στεγάζονται επιχειρήσεις ή καταστήματα που σταμάτησαν την λειτουργία τους σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ.

6) Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών έως τη λήξη των μέτρων.

7) Απαλλαγή καταβολής διδάκτρων (τροφεία) στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

8) Απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων οφειλόμενων ποσών προς το Δήμο μας μέχρι τη λήξη των μέτρων.

9) Απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου.

10) Απαλλαγή των τελών κοιμητηρίου, καθώς ταφής και ψυκτικού θαλάμου.

11) Αναστολή προγραμματισμένων λόγω οφειλών διακοπών ύδρευσης.

12) Απαλλαγή των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων σε επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ.

13) Αναστολή της είσπραξης του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε ομάδες δημοτών, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί. Εννοούμε δικαιούχους του επιδόματος των 800,00 ευρώ και σε όσους έχουν υποστεί μονομερώς μείωση κατά το ήμισυ του χρόνου εργασίας τους και επομένως και των αποδοχών τους, καθώς επίσης στους ανέργους και τους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με πρόβλεψη πιθανής απομείωσης των σχετικών ποσών μετά την εξέταση των ορίων ανοχής του προϋπολογισμού μας και του χρονικού διαστήματος εφαρμογής των μέτρων.

Τα ανωτέρω αφορούν όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ που συμπεριλήφθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία στις επικαιροποιημένες λίστες, καθώς και στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν και αφορούν μέτρα προστασίας από τις αρνητικές συνέπειες της εμφάνισης του COVID-19, για την πρώτη φάση της πανδημίας.

Τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά προς τον Δήμο θα κατατεθούν στο Κεντρικό Πρωτόκολλο είτε με φυσική παρουσία (κατόπιν ραντεβού κατά τη διάρκεια του lockdown στα τηλέφωνα 2645360551-553) είτε ηλεκτρονικά στο stathopoulou@lefkada.gov.gr,

κ. Έλενα Σταθοπούλου, τηλ. 2645360545.

Οι αιτήσεις με τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021, (εκκρεμεί απόφαση παράτασης).

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ