Ψηφιακές συναντήσεις στον ΤOPOS:LEFKADA!

Το TOPOS:LEFKADA είναι μια κοινοτική καλλιτεχνική δράση η οποία προσκαλεί τους κατοίκους του νησιού της Λευκάδας, το ευρύ κοινό και τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες τέχνης και πολιτισμού και να δημιουργήσουν έργα πρωτότυπα τα οποία έχουν σαν αφετηρία ένα κοινό τόπο, την Λευκάδα. Οι δράσεις του έργου αφορούν βιωματικά ψηφιακά εργαστήρια τέχνης, ανοιχτά και δωρεάν για το κοινό και υλοποιούνται τον Νοέμβριο – Μάρτιο 2021 σε ψηφιακό περιβάλλον.

Το TOPOS:LEFKADA διοργανώνει η ΑΜΑΚΑ υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ένα πολυμεσικό χώρο που θα εκφράζει τον τόπο μέσα από διαδικασίες συλλογικού χαρακτήρα. Με αφετηρία κοινά βιώματα και κοινούς τόπους, οι καλλιτέχνες μαζί με τους συμμετέχοντες θα περιπλανηθούν στις δυνατότητες που δίνει ο ψηφιακός πολιτισμός για ανταλλαγή ιδεών και δημιουργία, δίνοντας την δυνατότητα σε ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει.

Με το πέρας των εργαστηρίων προβλέπεται η διοργάνωση μιας συμμετοχικής Έκθεσης σε φυσικό χώρο στο νησί της Λευκάδας.

Τα βιωματικά ψηφιακά εργαστήρια τέχνης είναι ανοιχτά και δωρεάν για το κοινό του φεστιβάλ TOPOS:LEFKADA:

  • Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΝ ΜΝΗΜΗ, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021: Βιωματικό Εργαστήριο Συμμετοχικής Φωτογραφίας και Υποκειμενικής Χαρτογράφησης, με την φωτογράφο Δάφνη Καλαφάτη.
  • Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ, Ιανουάριος – Μάρτιος 2021: Masterclass Φωτογραφικής Αφήγησης με Μυρτώ Παπαδοπούλου.
  • Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΝ ΒΙΩΜΑ, Δεκέμβριος 2020 – Ιανουάριος 2021: Εργαστήριο Τοιχογραφίας με τον εικαστικό Αλέξανδρο Σιμόπουλο.  Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΝ ΗΧΟΣ, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021: Εργαστήριο ηχητικής τέχνης με την καλλιτέχνη Ανδρομάχη Βρακατσέλη.  Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΝ ΣΠΙΤΙ, 20 Νοεμβρίου 2020 – 18 Ιαν 2021: δημιουργικό εργαστήριο Postcards from Home με την φωτογράφο Φωτεινή Παπαχατζή.
  • Το Μυστήριο με το Απατηλό Παστέλι, Φεβρουάριος 2021: Ένα παιχνίδι μυστηρίου και γεύσεων !
    Χορηγός Επικοινωνίας:
  • Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΝ ΘΕΑΤΡΟ, Ιανουάριος 2021: Εργαστήριο θεάτρου ντοκουμέντου με την σκηνοθέτη Γιολάντα Μαρκοπούλου για ενήλικες.
  • ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ, Απρίλιος 2021: Βιωματικό εργαστήριο σχεδιασμού υπαίθριας Έκθεσης με την εικαστικό Δήμητρα Κονδυλάτου.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τις δράσεις του TOPOS:LEFKADA θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.toposlefkada.gr

Η ΑΜΑΚΑ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία) ιδρύθηκε το 2008. Σήμερα αποτελεί μια εταιρία με πολύπλευρο και ουσιαστικό έργο στην αρωγή ευπαθών ομάδων μέσω της τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχοι της ΑΜΑΚΑ είναι η προσωπική έκφραση, η επικοινωνία, και τελικά η ένταξη με απώτερο στόχο την συμβολή στην ενδυνάμωση των μη ευνοημένων κοινωνικών ομάδων.

Στην ΑΜΑΚΑ πιστεύουμε στο θεμελιακό δικαίωμα στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, διαδικασίες οι οποίες έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες στο άτομο και την κοινωνικοποίηση του. Αυτοί όμως που έχουν περισσότερο ανάγκη την τέχνη, σε ένα κόσμο ανισότητας και αποκλεισμών, είναι και αυτοί που περισσότερο τη στερούνται. Αυτό το χάσμα προσπαθούμε να γεφυρώσουμε. Προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο αφορούν σε πρόσφυγες και μετανάστες, sex workers και θύματα trafficking, άστεγους, έγκλειστους, νέους κ.α. Ενδεικτικά:

  • Το πρόγραμμα Art Emergency για νέους πρόσφυγες – σε σύμπραξη με την αμερικάνικη ΜΚΟ Mercy Corps,
  • Το πολιτιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PAROL – writing and art beyond borders, beyond walls» με στόχο την δημιουργία καλλιτεχνικών γεφυρών ανάμεσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα και την κοινωνία δια μέσου της τέχνης
  • Το πρόγραμμα Memoriam (2020-2022) που χρηματοδοτείται από το Stavros Niarchos Public Humanities Initiative και το Columbia University, πραγαμτοποιεί εργαστήρια προφορικής ιστορίας και φωτογραφίας σε συνεργασία με Λύκεια της Λευκάδας για την δημιουργία ενός υπαίθριου περιπατητικού μουσείου, του Μουσείου Μνήμης.

Βασικός άξονας του έργου της ΑΜΑΚΑ είναι η θεραπεία μέσω της τέχνης (art therapy). Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες καθώς και εργαλεία όπως η φωτο-θεραπεία (photo therapy), η συμμετοχική φωτογραφία, το βίντεο, ο αλφαβητισμός μέσω της φωτογραφίας (literacy through photography), η δραματοθεραπεία. Τα προγράμματα της ΑΜΑΚΑ ακολουθούν τις αρχές της συμμετοχικής τέχνης με στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών και της συνοχής της κοινότητας.
Στην ΑΜΑΚΑ βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση νέων συμπράξεων που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ακόμα παραπάνω την ακτίνα δράσης μας και θα αυξήσουν τους επωφελούμενους όλο και περισσότερο. Σας καλούμε να γνωρίσετε το έργο μας μέσα από τις ανοιχτές δράσεις και εκδηλώσεις και εκθέσεις που πλαισιώνουν πάντα τα προγράμματά μας και να βρούμε μαζί νέους τρόπους για να διαχύσουμε παντού την καλλιτεχνική δημιουργία.

Βρείτε την ΑΜΑΚΑ στο website: www.amaka.gr
στο facebook: www.facebook.com/amaka.arte
στο Instagram: Amaka.gr
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: amaka.arte@gmail.com