Βότανα που τονώνουν το ανοσοποιητικό

PHOTO: UNSPLASH

Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με τρία δώρα της φύσης

Εκτός από τα βότανα με το αντιοξειδωτικό προφίλ που είναι πάντα χρήσιμα για τη διατήρηση της υγείας μας, υπάρχουν και κάποια βότανα που η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό.

Από αυτά, η Echinacea είναι το πιο γνωστό και ένας από τους πιο μελετημένους ανοσοδιεγέρτες, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των λοιμώξεων γενικότερα. Ο Astragalus έχει καταδείξει ένα ευρύ φάσμα πιθανών θεραπευτικών εφαρμογών σε σύνδρομα ανοσοανεπάρκειας και η ρίζα του φυτού έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ανοσολογικής λειτουργίας και ως τονωτικό για την ανάπτυξη αντοχής του οργανισμού. Επίσης, το Ginseng έχει αναφερθεί εκτενώς ότι διατηρεί ομοιόσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι ενισχύει την αντίσταση σε ασθένειες ή μικροβιακές προσβολές μέσω της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πιο είναι το καταλληλότερο για σας.

Echinacea: H εχινάκεια χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των λοιμώξεων γενικότερα. Έχει αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να εφαρμοστεί και τοπικά σε περιπτώσεις ακμής. Η τακτική κατανάλωση εχινάκειας μπορεί να ανακουφίσει διάφορους τύπους φλεγμονής, όπως φλεγμονή των ματιών και των ούλων.

Astragalus: Στα κινέζικα ονομάζεται propinquus, είναι ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Fabaceae κι ένα από τα 50 βασικά βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Πλούσιος σε φλαβονοειδή, όπως η κουερσεντίνη και σε φυτοστερόλες, ο Astragalus χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα πιθανών θεραπευτικών εφαρμογών σε σύνδρομα ανοσοανεπάρκειας. ενώ ρίζα του δρα και ως τονωτικό για την ανάπτυξη αντοχής του οργανισμού. Η δράση του ενισχύεται σημαντικά εάν λαμβάνεται ταυτόχρονα με εχινάκεια.

Ginseng: Χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ενώ και άλλοι λαοί, ανάμεσά τους και οι αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν φάρμακο-πανάκεια. Η βασική ομάδα δραστικών συστατικών του ginseng είναι τα ginsenosides, και οι ερευνητές πιστεύουν πως σε αυτά οφείλονται οι ευεργετικές του επιδράσεις.Το Ginseng είναι ιδιαίτερα διάσημο για τις τονωτικές του ιδιότητες, τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Εκτός από τονωτικό, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό. Επίσης αυξάνει την αντοχή και την ερωτική διάθεση, ανακουφίζει από την κόπωση, βοηθά στην υπόταση και βελτιώνει μνήμη και συγκέντρωση.

Πηγή