Με το «Drive & Listen» θα οδηγήσετε στο Τόκιο, το Άμστερνταμ αλλά και τη Θεσσαλονίκη πατώντας δύο κλικ

Σας έλειψε η αγαπημένη σας διαδρομή στο -υπό κανονικές συνθήκες- πολύβουο και ζωηρό κέντρο της πόλης, ενώ το διασχίζατε ακούγοντας τον αγαπημένο σας σταθμό; Μήπως νοσταλγείτε εκείνο το road-trip με φίλους στην Ισπανία; Υπάρχει λύση -που δεν περιλαμβάνει την αποστολή sms- από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Μια ιστοσελίδα που «ενώ οδηγείς στην πόλη ακούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς»: Aυτό είναι το «Drive & Listen», όπως ακριβώς το περιγράφει ο νεαρός δημιουργός του, Erkam. Η ιδέα του Ekram μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε -από απόσταση ασφαλείας- και δίνει ανάσα στην ανάγκη και την νοσταλγία μας για βόλτες και ταξίδια εν μέσω καραντίνας. Επιπλέον, όταν με το καλό το ταξιδεύειν επιστρέψει στη ζωή μας, θα μπορούμε να εξερευνήσουμε και να μπούμε στο κλίμα των προορισμών μας πριν ακόμη προσγειωθούμε.

Ανάμεσα στις πόλεις που μπορείτε να «οδηγήσετε» είναι το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, η Κωνσταντινούπολη, το Τελ-Αβίβ, η Ζυρίχη, αλλά και η Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των επιλογών «του οδηγού» είναι όχι μόνο οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί -που μπορεί να τους εναλλάσσει-, αλλά και η δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας του αυτοκινήτου, καθώς και η ενεργοποίηση ή μη της της φυσικής «φασαρίας» του δρόμου, για μια απόλυτη εμπειρία οδήγησης μέσα στην πόλη.

Η διαδρομή περνά από κεντρικά και χαρακτηριστικά σημεία κάθε πόλης με «τους οδηγούς» (δηλαδή εμάς) να σταματούν τυπικά στα φανάρια και να τηρούν την σήμανση, ενώ βλέπουν -από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου- περαστικούς να διασχίζουν τη διάβαση πεζών και τα πεζοδρόμια κρατώντας τα ψώνια τους, αλλά και εμβληματικά κτίρια και γωνιές και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης τον Λευκό Πύργο.

Η αυτοκινητάδα στο Άμστερνταμ ξεκινά περνώντας έξω από το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής Rijksmuseum. Στρίβοντας στην οδός Stadhouderskade κινούμαστε προς την καρδιά της πόλης στην Πλατεία Rembrandt, ενώ μοιραζόμαστε την διαδρομή με τους πεζούς και τους ποδηλάτες που κατακλύζουν τους δρόμους. Από εκεί κινούμαστε κατά μήκος του καρτποσταλικού καναλιού Amstel προς τον εντυπωσιακό Πύργο Munt και την ομώνυμη πλατεία, τον Κεντρικό Σταθμό της Πόλης και τον Πύργο ADAM, ακούγοντας στον NPO Radio 2 σύγχρονη αγγλόφωνη pop, αλλά και επιτυχίες των ‘60s, ‘70s και ‘80s. Και είμαστε ακόμη μόνο στην μέση της διαδρομής…

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα είναι εντελώς δωρεάν χωρίς να απαιτείται εγγραφή, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα προστίθενται νέες πόλεις. Τα βίντεο προσομοίωσης των διαδρομών είναι σε γενικές γραμμές πρόσφατα και υψηλής ποιότητας. Τις διαδρομές δεν τις έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος δημιουργός, αλλά προσαρμόζει τα βίντεο τρίτων από το YouTube. Αν κάποιος επιθυμεί να ενισχύσει οικονομικά τον Erkam και τη δημιουργικότητα του μπορεί να το κάνει κερνώντας τον ένα ψηφιακό καφέ, προσφέροντας του δηλαδή το ποσό των τεσσάρων ευρώ. Tο πρότζεκτ του Erkam έχει αποσπάσει ενθουσιώδη σχόλια από εν δυνάμει ταξιδιώτες από την Ελλάδα και τον κόσμο που δηλώνουν πως αυτή τη στιγμή αυτή η βόλτα στις αγαπημένες τους πόλεις είναι ό,τι χρειάζονται περισσότερο. Ίσως σας πετύχουμε στην οδό Νίκης προς Λευκό Πύργο, ακούγοντας Τρίτο Πρόγραμμα. Τα λέμε εκεί.

Πηγή