Τα μουσεία ανοίγουν στους υπολογιστές

«Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από τη Γιώτα Συκκά

Τα μουσεία έκλεισαν τις πόρτες τους για δεύτερη φορά εξαιτίας της πανδημίας, όμως μας υποδέχονται στις οθόνες των υπολογιστών μας, με νέες και παλιές εκθέσεις, σύντομες περιηγήσεις, δράσεις, προσφέροντας εναλλακτικές σε αυτό το δεύτερο lockdown. Συγχρόνως, ψηφιοποιούν υλικό από αρχεία τους και παλιές εκθέσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Το αργότερο στις 20 Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη στον ιστότοπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η καινούργια περιοδική έκθεση «Οι μεγάλες νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας», που πρόλαβε να μείνει ανοιχτή μόλις δέκα ημέρες. Στην ιστοσελίδα του μουσείου, πάντως, υπάρχουν ψηφιακές εκθέσεις για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, το «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν 1821», επίσης μικρά βίντεο, αρχειακό υλικό για την απόκρυψη των αρχαιοτήτων στην Κατοχή κ.ά.

Το Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο σχεδιάζει την ψηφιακή περιήγηση της περιοδικής έκθεσης με άγνωστα αντικείμενα της κινεζικής μικρογλυπτικής  από τη συλλογή Ι. & Δ. Πασσά, ενώ το Ιδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή προτείνει (συνεργασία με τη seveneleven) τη νέα σειρά διαδραστικών ξεναγήσεων «Ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους». Τα «Κοινά σημεία» συστήνουν στο κοινό των 65 και άνω το Παρίσι μέσα από δέκα σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Ιδρύματος.

Πολλές επιλογές προσφέρει στο κοινό το Μουσείο Μπενάκη. Με ένα κλικ στην οθόνη του υπολογιστή μας, μπορούμε να ξεναγηθούμε σε έξι γλώσσες  στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, στην Πινακοθήκη Γκίκα, στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά, επίσης να παρακολουθήσουμε μικρά βιντεάκια μικρής διάρκειας για σημαντικά εκθέματα. Εξαιρετικό το βίντεο της σειράς «Close Ups., στο οποίο ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων), με αφορμή ένα χαλί με πορτρέτο του Ελευθέριου Βενιζέλου μάς γυρίζει σε σπουδαία γεγονότα της ζωής και της δράσης του μεγάλου Ελληνα πολιτικού.

Οι προτάσεις του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας είναι οι εκθέσεις «Αρχαία Ελλάδα – οι απαρχές των τεχνολογιών», «Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια», «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον». Ταξίδι εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας μέσω διαδικτυακών ξεναγήσεων live streaming, στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ξενάγηση στο πλαίσιο τηλεμαθήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο στη σειρά «Εκθέματα του μήνα» εστιάζει σε δύο μαρμάρινες σαρκοφάγους που βρέθηκαν μαζί στην πλατεία Σιντριβανιού, παραγγελία του Αντώνιου Αττικού και της συζύγου του για τα τέσσερα παιδιά τους.

Πηγή