Χιλιάδες φυτά έτοιμα να εισβάλουν στα πιάτα μας

Ολοκληρώθηκε μεγάλη διεθνής έρευνα στην διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν περισσότερα από επτά χιλιάδες είδη φυτών ασφαλή προς κατανάλωση. Η διεύρυνση των διατροφικών μας επιλογών θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ανθρωπότητα αλλά και την βιοποικιλότητα του πλανήτη

Πώς θα σας φαινόταν αν σας σερβίριζαν για πρωϊνό ένα πιάτο με χυλό από φόνιο, μια ομελέτα με ακούμπ και αντί για καφέ μια κούπα με ζεστό χυμό morama; Προφανώς πριν καν σκεφτείτε να τα βάλετε στο στόμα σας θα θέλατε να μάθετε τι σημαίνουν όλες αυτές οι άγνωστες λέξεις.

Το φόνιο είναι ένα είδος δημητριακών (της κατηγορίας του κεχριού) που καλλιεργείται κυρίως στη Δυτική Αφρική και δεν χρειάζεται άρδευση. Το ακούμπ ή gudelia είναι ένα ενδημικό στην Μέση Ανατολή είδος άγριου φυτού που ανήκει στην οικογένεια των ηλιοτρόπιων και το morama είναι ένα είδος λάχανου.

Πρόκειται για ορισμένες από τις τροφές που προτείνουν να βάλουμε στην διατροφή μας οι επιστήμονες που πήραν μέρος σε μια μεγάλης κλίμακας έρευνα την οποία οργάνωσαν οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι Kew της Βρετανίας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph στην έρευνα πήραν μέρος 210 επιστήμονες από 42 χώρες με στόχο να καταγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδώδιμα φυτά και μύκητες. Στην διάρκεια της έγινε καταγραφή γνωστών ειδών φυτών και μυκήτων κατάλληλων προς βρώση αλλά παράλληλα εντοπίστηκαν και άγνωστα μέχρι σήμερα είδη.

Καταγράφηκαν ή ανακαλύφθηκαν περισσότερα από επτά χιλιάδες φυτά και μύκητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλείς για την υγεία ενναλακτικές προτάσεις απέναντι στα ελάχιστα φυτά που καταναλώνει σήμερα η ανθρωπότητα.

Περίπου δεκαπέντε φυτά παρέχουν το 90% της τροφής του παγκόσμιου πληθυσμού με τρία από αυτά (ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι) να αποτελούν την βασική διατροφή για 4 δισ. ανθρώπους. Από τα επτά χιλιάδες είδη φυτών και μυκήτων που αναφέρονται στην έρευνα περίπου τέσσερις χιλιάδες ήταν μέχρι σήμερα άγνωστα στους επιστήμονες.

Το ακούμπ χρησιμοποιείται σε διάφορες αραβικές συνταγές αλλά αποτελεί πλέον είδος προς εξαφάνιση

Τα οφέλη

Η απουσία μεγάλης ποικιλίας φυτών προς κατανάλωση καθιστά τις καλλιέργειες ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές. Η διεύρυνση των φυτών που καταναλώνουμε θα δώσει διέξοδο σύμφωνα με τους ειδικούς στα προβλήματα που προκαλούν σήμερα στην παραγωγή τροφής η ξηρασία, οι πλημμύρες, τα επιβλαβή για τις καλλιέργειες έντομα και οι ασθένειες των φυτών. Μια τέτοια διεύρυνση θα δημιουργούσε μια πιο ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή για τον παγκόσμιο πληθυσμό ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα δέκα δισ. το 2050. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα βοηθούσε παράλληλα και στην διάσωση ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως είναι το ακούμπ αφού τα είδη αυτά θα εισέρχονταν στην αγροτική παραγωγή.

Μοιάζει με ένα υπέροχο ριζότο αλλά στην πραγματικότητα είναι πόριτζ από φόνι. Πιθανώς δεν είναι το ίδιο γευστικό με το ριζότο αλλά η μαζική κατανάλωση του θα κάνει καλό στην ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

«Οι κοινωνίες είναι εξαρτημένες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από ελάχιστα είδη φυτών και καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή που η βιοποικιλότητα περιορίζεται με ταχύ ρυθμό αποτυγχάνουμε να έχουμε πρόσβαση στους εκπληκτικούς θησαυρούς που προσφέρει η φύση με αποτέλεσμα να χάνεται έτσι μια μεγάλη ευκαιρία για την γενιά μας. Ποιος ξέρει, μπορεί τα φυτά και οι μύκητες να κρύβουν την θεραπεία για τον κορονοϊό ή για την επόμενη πανδημία» δηλώνει ο καθηγητής Αλεξάντρε Αντονέλι, Επιστημονικός Διευθυντής στους Κήπους Kew.

Πηγή