Κορονοϊός: Ελπίδες για τα άτομα μεγάλης ηλικίας από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί για τη γρίπη, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνο διπλό χτύπημα από τους ιούς |REUTERS/Edgard Garrido

Η πιο ευάλωτη ομάδα φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ισχυρή ανοσία στον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που αποκαλύπτουν οι Financial Times

Το πειραματικό εμβόλιο του κορονοϊού που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκαλεί παρόμοια ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ νέων και ηλικιωμένων. Μάλιστα, οι παρενέργειες είναι λιγότερες στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times (FT).

Οποιοδήποτε από τα υποψήφια εμβόλια για την Covid-19 αποδειχθεί αποτελεσματικό και εγκριθεί πρώτο, θα είναι αυτό που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στη παγκόσμια μάχη κατά του κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων, έχει επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει τη φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την AstraZeneca, ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την Covid-19» γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, οι εξετάσεις αίματος ανοσογονικότητας που έγιναν σε μικρή ομάδα ηλικιωμένων που συμμετέχουν στις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου, έχουν σχεδόν τα ίδια τα αποτελέσματα με αυτά που δημοσιεύτηκαν για τις ηλικίες από 18 έως και 55 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες είχαν δημοσιευτεί τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης, όπου ήταν ξεκάθαρο ότι οι επιστήμονες είχαν συμπεριλάβει στις κλινικές δοκιμές άτομα μόνο μέχρι 55 ετών. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό θα οδηγούσε σε αποτυχία και θα μετέτρεπε ένα δήθεν πρωτοπόρο εμβόλιο σε ουραγό, αφού δεν απευθυνόταν σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης και νεαρότερης ηλικίας και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους η σοβαρότητα της ασθένειας COVID-19 είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της AstraZeneca.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν θα υπάρξει εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Πέμπτη ότι κανένα εμβόλιο του κορονοϊού δεν είναι έτοιμο ακόμη και διευκρίνισε ότι η κυκλοφορία τους αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως υπογραμμίζει η Telegraph.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν θα μπορέσουν κάποιοι να το κάνουν ήδη από φέτος, ο Χάνκοκ απάντησε δεν είναι κάτι που το αποκλείει.

«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που όλα πάνε τέλεια, αλλά δεν είναι η πρώτη μου προσδοκία ότι θα το κάνουμε αυτό φέτος. Ωστόσο το πρόγραμμα προχωράει καλά, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε σημείο να πούμε ότι θα είναι έτοιμο φέτος», σημείωσε.

Πηγή