Π.Ε. Λευκάδας: Σύσκεψη με τον Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Στενή συνεργασία Περιφέρειας και Πολιτείας για την άμεση στήριξη των πληγέντων από τον ΙΑΝΟ»

Τη Λευκάδα επισκέφθηκαν προχθες (8/10/2020) ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), Νικόλαος Δούκας, στο πλαίσιο του συντονισμού της υλοποίησης των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των αγροτών και των νοικοκυριών, που επλήγησαν από το πρόσφατο χτύπημα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός».

Οι κ.κ. Τριαντόπουλος και Δούκας συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη φορέων (Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λευκάδας, ΔΑΟΚ Π.Ε. Λευκάδας, Δήμος Λευκάδας, Δήμος Μεγανησίου, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων, κ.α.), που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λευκάδας, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά.

«Καλωσορίζουμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ στη Λευκάδα, που δείχνει την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους πληγέντες. Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Κράτος, ώστε η ανακούφιση αυτή να φτάσει το γρηγορότερο δυνατό στους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας.

«Είναι προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες. Έχουμε ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να προσφερθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ρυθμίσεις για αναστολή οφειλών και υποχρεώσεων, στην απόφαση για αποζημίωση όχι μόνο της κύριας κατοικίας, αλλά και δευτερευουσών κατοικιών, καθώς στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήματος για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης των 5.000 και των 8.000 ευρώ για κατοικίες και επιχειρήσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης του Κράτους (ρυθμίσεις & εγγυήσεις δανείων, Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ, κλπ.) που έχουν στη διάθεσή τους επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, ενώ, επιπλέον, υπάρχουν και Προγράμματα Στήριξης από τις Περιφέρειες, όπως η πρόσφατη προκήρυξη της δράσης «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στα Ιόνια Νησιά» από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

«Το θέμα του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων είναι κομβικής σημασίας για τους αγρότες. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών επιχορήγησε με επιπλέον πόρους τον Οργανισμό μας» ανέφερε από τη πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ και ενημέρωσε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή από τον Οργανισμό των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και ότι οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν σύντομα. Επίσης, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συγκροτηθούν κλιμάκια καταγραφής των ζημιών που μέχρι πρότινος δεν λαμβάνονταν υπόψη.

Τέλος, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στην συνολική αναδιάρθρωση που επιχειρείται στον ΕΛΓΑ, με έμφαση στην οικονομική ευρωστία του, τον εξορθολογισμό του και τη χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων, ώστε να μπορεί να είναι δίπλα στους παραγωγούς και τα προβλήματά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, οι κ.κ. Τριαντόπουλος και Δούκας είχαν συνάντηση με τον κ. Κτενά στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ με στιγμιότυπα από τη σύσκεψη