Βρετανική καραντίνα σε επτά ελληνικά νησιά

Η απόφαση των βρετανικών αρχών αποτελεί πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό (φωτ. A.P.).

Από τον Ηλία Μπέλλο

Σημαντικό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό αποτελεί η απόφαση της Βρετανίας να θέτει υπό καθεστώς καραντίνας όσους επιστρέφουν από επτά ελληνικά νησιά. Πρόκειται για κομβικά νησιά που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό. Επιπλέον, η ένταξη αυτών των προορισμών σε αυτό το καθεστώς δημιουργεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο προσθήκης και άλλων ελληνικών προορισμών σηματοδοτώντας ενδεχομένως το κλείσιμο της βρετανικής αγοράς για την Ελλάδα. Χρονικά συμπίπτει πάντως με την περίοδο έναρξης της σχολικής χρονιάς σε όλη την Ευρώπη και έτσι έρχεται στην αποδρομή μιας ούτως ή άλλως κάκιστης σεζόν οπότε και η πραγματική της επίπτωση θα είναι περιορισμένη, σημειώνουν κύκλοι της τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με το Reuters, οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι θα προσθέσουν στον κατάλογο καραντίνας τα νησιά Λέσβος, Τήνος, Σέριφος, Μύκονος, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, μετά τη Γερμανία, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό ιδιαίτερα για το προϊόν «ήλιος και θάλασσα» και των Βρετανών. Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στα 2,564 δισ. ευρώ και οι αφίξεις πέρυσι έφτασαν τα 3,5 εκατ. ταξιδιώτες. To 2019, το 26% των δαπανών των Βρετανών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

Οι νέοι περιορισμοί σημαίνουν ότι οποιοσδήποτε φτάνει από αυτά τα νησιά στη Βρετανία πρέπει να τίθεται σε καραντίνα για 14 ημέρες και θα ισχύσει από τις 6.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Grant Shapps, δήλωσε πως «μέσω της δυνατότητας χρήσης βελτιωμένων δεδομένων είμαστε πλέον σε θέση να εντοπίζουμε τον κίνδυνο σε μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά, παρέχοντας αυξημένη ευελιξία για την προσθήκη ή την αφαίρεσή τους –διακριτά από την ηπειρωτική χώρα– ανάλογα με το πώς εξελίσσονται οι αριθμοί των μολύνσεων».

Πηγή