Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στηρίζει ενεργά τα έργα πολιτισμού στη Λευκάδα» – Συνάντηση εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας

Τα έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας εξετάστηκαν στη συνάντηση εργασίας που είχαν σήμερα (27/8/2020) ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου με την νέα Περιφερειακή Αρχή, που έχει δώσει απτά αποτελέσματα όπως αποδεικνύεται τόσο από την ικανοποιητική πρόοδο των έργων που εκτελούνται, όσο και από τα πολλά νέα έργα που ενάχθηκαν πρόσφατα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» (ΕΣΠΑ). Επίσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την ωρίμανση και νέων έργων.

«Είναι μεγάλη μας τιμή η τριήμερη επίσκεψη της Υπουργού στη Λευκάδα μας. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στηρίζει με σημαντικούς πόρους το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος. Στην τελευταία πρόσκληση του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων εντάχθηκαν έργα πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,8 εκατ. είναι για έργα στη Λευκάδα. Για πρώτη φορά στην Λευκάδα εντάσσονται μαζικά τόσα πολλά και σημαντικά μνημεία στο ΕΣΠΑ!» αναφέρει σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, και σημειώνει:

«Έχουμε μια άψογη συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. και την Υπουργό κα. Λίνα Μενδώνη, καθώς και με την ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ. και την προϊσταμένη της κα. Ολυμπία Βικάτου. Προχωράμε αποφασιστικά, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση και η ανάδειξη όλων των σημαντικών πολιτιστικών μνημείων μας, ώστε να αποδοθούν προσβάσιμα και λειτουργικά τόσο στους Λευκαδίτες όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας.».

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι: Θανάσης Καββαδάς (βουλευτής Λευκάδας), Άννα Παναγιωταρέα (ειδική σύμβουλος Υπουργού, δημοσιογράφος, καθηγήτρια Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Ολυμπία Βικάτου (προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ακολούθησαν επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία της Λευκάδας, μεταξύ των οποίων οι Ι.Ν. του Αγ. Σπυρίδωνα και του Αγ. Γεωργίου, η αποκατάσταση των οποίων εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, αλλά και ο Ι.Ν. του Αγ. Μηνά και το Κάστρο της Αγ. Μαύρας, οι εργασίες αποκατάστασης των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.