«Baseline»: Το ντοκιμαντέρ για το κλίμα που θα γυρίζεται έως το 2050

Baseline: Ντοκιμαντέρ για την κλιματική κρίση

Τα γυρίσματα θα πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Baseline» με θέμα την κλιματική κρίση, αποτελεί σίγουρα μοναδική περίπτωση, καθώς θα γυρίζεται κάθε πέντε χρόνια μέχρι το 2050, σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες -Αλάσκα, Γιούτα, Πουέρτο Ρίκο και Νήσοι Μάρσαλ-  στις οποίες οι δημιουργοί του θα επιστρέφουν καταγράφοντας τις όποιες αλλαγές έχουν συν τω χρόνω συντελεσθεί.

Στόχος του πρότζεκτ – όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος – είναι η καταπολέμηση του «συνδρόμου αλλαγής των βασικών παραδοχών», όρος που δόθηκε από τον σύμβουλο του πρότζεκτ Ντάνιελ Πόλι και αναφέρεται στο «φαινόμενο χαμηλότερων προσδοκιών» κατά το οποίο κάθε γενιά θεωρεί έναν προοδευτικά φτωχότερο κόσμο (με την έννοια του περιβάλλοντος), ως φυσιολογικό. Άλλωστε, το μεγαλεπήβολο στη σύλληψη του σχέδιο καταδεικνύει το προφανές, ότι το ζήτημα αυτό καθαυτό και οι συνέπειες του ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα μίας και μόνο γενιάς.

Επικεφαλής του πρότζεκτ είναι ο βραβευμένος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Τζον Ντ. Σάτερ, με ειδικότητα στα ρεπορτάζ που αφορούν στην κλιματική κρίση. Είναι ερευνητής στο National Geographic και αναλυτής κλίματος στο CNN. Μαζί του συνεργάζεται η βραβευμένη παραγωγός ταινιών Σου Κιμ, η κινηματογραφίστρια και δημοσιογράφος Πέιλιν Γουεντελ, η κινηματογραφίστρια Έμελι Μανταβιάν, ο σκηνοθέτης Ντέρεκ Χάουαρντ, η εικονολήπτρια Εντιθ Μακναμί και η συγγραφέας και παραγωγός Μασούμε Αχούγια.

Πηγή