ΠΙΝ: Αναβάθμιση αθλητικών υποδομών στα Ιόνια Νησιά

Μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση και τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών υποδομών  στα Ιόνια Νησιά. Με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη συναντήθηκε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα

Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αναμένεται να συνυπογράψουν τις επόμενες ημέρες η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα–Τσαγκαροπούλου και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης για την αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων και την δημιουργία νέων στα Ιόνια Νησιά, αρχής γενομένης από το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΑΚΚ).

Στο αποτέλεσμα αυτό, κατέληξε η ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην έδρα της Περιφέρειας, στις Αλυκές Ποταμού, υπό τον Υφυπουργό Αθλητισμού και την Περιφερειάρχη, στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νικόλαος Μουζακίτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού και Νεολαίας Γιάννης Αρμενιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημήτρης Μήλιος και από τη διοίκηση του ΕΑΚΚ ο πρόεδρος Σταμάτης Λυκούρης, η Αντιπρόεδρος  Μαριλένα Μάστορα, ο έφορος Ανδρέας Προβατάς και ο ταμίας Κώστας Αγάθος.

Ειδικότερα τη συνάντηση απασχόλησε η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Ιονίου, με στόχο την ενίσχυση του αθλητισμού με τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει στην σωματική και ψυχική υγεία αλλά και στη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων.

Η κ.Κράτσα–Τσαγκαροπούλου ενημέρωσε για την κακή κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιφέρεια, όπως και τις ελλείψεις των υποδομών κατά νησί και αναφέρθηκε στην συνεργασία και προετοιμασία του Μνημονίου που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Τονίστηκε ιδιαίτερα το ζήτημα του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας, του μοναδικού αθλητικού κέντρου που διαθέτει το νησί, το οποίο παρουσιάζει εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης που δεν επιτρέπει την άθληση σε υποδομές που πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Γενικής Γραμματείας  Αθλητισμού θα αφορά στη χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ώστε οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν στη εκπόνησή τους, και θα περιλαμβάνει ένα εμβληματικό έργο αθλητισμού από κάθε νησί, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θα θέσει η Περιφερειακή Αρχή.

Στόχος είναι να αποδοθούν, τόσο στην αθλητική οικογένεια όσο και στην τοπική κοινωνία, ασφαλείς και λειτουργικοί χώροι άθλησης και αναψυχής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλλιέργεια και ανύψωση του αθλητισμού και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

«Η Περιφέρειά μας πάσχει από σύγχρονες και ασφαλείς για τους αθλητές υποδομές. Στόχος είναι να δούμε πως θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή, βάζοντας προτεραιότητες. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο στην Κέρκυρα, το οποίο θα μπει  σε μια διαδικασία σύγχρονης αναβάθμισης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στη φιλοξενία απαιτητικών αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων  και παράλληλα να αποτελέσει μια προστιθέμενη αξία για την Κέρκυρα, ως προς τον αθλητικό τουρισμό, που κατά τ’ άλλα υπάρχουν όλα τα άλλα προτερήματα  και προϋποθέσεις να τον αναπτύξουμε», τόνισε η Περιφερειάρχης επισημαίνοντας ότι δρομολογούνται επίσης αθλητικά προγράμματα για την ενθάρρυνση  του αθλητισμού, όπως το «Ζήσε Αθλητικά» με πρωτοβουλία του κ.Αυγενάκη και συμμετοχή Ολυμπιονικών, το οποίο υιοθετεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

«Με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, Περιφέρειας, Υπουργείου, Διοίκησης ΕΑΚΚ, Δήμου, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας θα έρθει στο επίπεδο που πρέπει να είναι και να λειτουργεί, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και μεγάλες διοργανώσεις και να ενισχύσει και τον αθλητικό τουρισμό. Μνημόνιο θα υπογράψουμε τις επόμενες ημέρες με μια κατηγοριοποίηση των  προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής με έργα που θα γίνουν σε όλα τα νησιά που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε  και να ωριμάσουμε μελετητικά, διότι ένα μεγάλο ζήτημα και έλλειψη είναι οι μελέτες, που δεν έχουμε δυστυχώς, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Στη Λευκάδα, όπως ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό, υπάρχει ήδη το οικόπεδο, δικαιώματος χρήσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία σύγχρονου Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας του κ.Αυγενάκη με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά και τον εντεταλμένο σύμβουλο Αθλητισμού και Νεολαίας Γιάννη Αρμενιάκο.