Γεμάτες οι πρώτες 144 διεθνείς πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια

Οι χθεσινές 55 πτήσεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων είναι μία αρχή, αλλά πολύ μακριά από τα 4,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που έγιναν πέρυσι στην Κρήτη.

Από τον Δημήτρη Δεβελέγκο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες ημέρες υποδέχθηκαν τους ξένους ταξιδιώτες, χθες, πρώτη ημέρα επαναφοράς των διεθνών πτήσεων από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, παράγοντες του τουρισμού και των αερομεταφορών.

Χθες, με εξαίρεση το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», προς το οποίο οι πτήσεις από το εξωτερικό δεν σταμάτησαν, υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν 144 πτήσεις, από τις οποίες 104 αντιστοιχούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προσέλκυσε τον υπολειπόμενο αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, το σύνολο των πτήσεων εμφανίζει πληρότητα 100%, ενώ οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό από συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούνται απρόσκοπτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες των αερομεταφορών στην «Κ», προέκυψαν αρρυθμίες όσον αφορά τη συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού (Passenger Locator Form – PLF), 48 ώρες πριν από την προκαθορισμένη ώρα πραγματοποίησης του check-in, από επιβάτες διεθνών πτήσεων. Ορισμένοι επιβάτες, κυρίως όσοι ταξίδεψαν ανεξάρτητα, δεν είχαν συμπληρώσει το PLF, κάτι που δεν συνέβη με όσους αφίχθησαν στο πλαίσιο οργανωμένων ταξιδιών ή με πτήσεις charter. Οι υπηρεσίες όμως των αεροδρομίων, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αντιμετώπισαν με ευελιξία τις αρρυθμίες αυτές, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το ζητούμενο, όμως, είναι να επιστρέψουν οι τουρίστες. Οπως αναφέρουν παράγοντες του τουριστικού κλάδου στην Κρήτη, οι πρώτες χθεσινές πτήσεις –περίπου 55 συνολικά από τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων– δεν είναι αρκετές προκειμένου να κάνουν τη διαφορά για το τοπικό τουριστικό προϊόν. Αυτό δεδομένου ότι το 2019 στην Κρήτη καταγράφηκαν 4,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, από τις οποίες 3,3 εκατ. και 1,1 εκατ. αντιστοιχούν σε Ηράκλειο και Χανιά, αντιστοίχως.

Ως εκ τούτου, ο τουριστικός κλάδος τηρεί στάση αναμονής, ενώ οι διεθνείς tour operators και οι αεροπορικές παρακολουθούν στενά τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κυρίως όσον αφορά την απαγόρευση πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία έως και τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, εξάλλου, η Ryanair, η British Airways και η TUI προχώρησαν στην ακύρωση πτήσεων αφότου έγινε γνωστό το «απαγορευτικό» πτήσεων από τη Βρετανία προς τη χώρα μας.

Σήμερα, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έχει προγραμματιστεί να λάβουν χώρα συνολικά 80 αφίξεις από Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Ελβετία. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ο αριθμός των εκτιμώμενων αφίξεων κυμαίνεται από 30 έως 33. Συνολικά, δηλαδή, οι αφίξεις διεθνών πτήσεων στα 15 μεγαλύτερα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, που επιτρέπονται από χθες, 1η Ιουλίου, εκτιμάται σήμερα ότι θα ξεπεράσουν τις 110.

Οσον αφορά τις χώρες από τις οποίες επιτρέπονται τα αεροπορικά δρομολόγια προς την Ελλάδα, σε αναστολή έως τις 15 Ιουλίου έχουν τεθεί οι πτήσεις, εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, από την Τουρκία και τη Σουηδία.

Με αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) έχει παραταθεί, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, με εξαίρεση την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία και την Ουρουγουάη.

Πηγή