ΕΕ: Η αρχική λίστα για το άνοιγμα των συνόρων – Οι 14+1 χώρες

EPA

Στη λίστα η Κίνα, με αστερίσκο, εκτός οι ΗΠΑ

Σε μία πρώτη συμφωνία, για τη λίστα των χωρών στις οποίες θα ανοίξει τα εξωτερικά σύνορά της η ΕΕ από την 1η Ιουλίου, κατέληξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών- μελών.

Εκτός λίστας έμειναν οι ΗΠΑ- όπου καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες– αλλά και η Βραζιλία και η Ρωσία. Αντίθετα, εντός της λίστας είναι η Κίνα, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Αυτή η πρωταρχική λίστα για το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ αποτέλεσε αντικείμενο πολύωρης σύσκεψης την Παρασκευή ανάμεσα στους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών μελών, οι οποίοι εξέφρασαν την αρχική στήριξή τους. Σήμερα, Σάββατο, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες- έπειτα από επικοινωνία των αντιπροσώπων με τις κυβερνήσεις τους- ενώ η λίστα αναμένεται να επισημοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ένα από τα βασικά κριτήρια για την κατάρτιση της «λίστας ασφαλείας»- για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων από την 1η Ιουλίου- είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Όριο» σε αυτό το ζήτημα είναι ο μέρος όρος της ΕΕ, δηλαδή μία χώρα να έχει έως 16 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσης, υπόψη ελήφθη και αν υπάρχει αυξητική τάση, όπως και το πώς διαχειρίστηκε η κάθε χώρα την πανδημία και η αξιοπιστία των δεδομένων που δημοσιοποιεί.

Η Κίνα είναι ανάμεσα στις χώρες που εντάχθηκαν σε αυτή τη λίστα, παρά τον σκεπτικισμό της ΕΕ για το πόσο διαφανής ήταν η διαχείριση του κορωνοϊού από την κινεζική κυβέρνηση. Όμως, θα επιτραπεί η είσοδος των Κινέζων στην ΕΕ μόνο αν το Πεκίνο άρει τα μέτρα που αφορούν τους επισκέπτες από την ΕΕ.

Επίσης στη λίστα- σύμφωνα με την Washington Post- είναι οι: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Ν. Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα, αν και αναμένεται η τελική έγκριση, θεωρείται απίθανο να αλλάξει αυτή η λίστα.

Η τελική λίστα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, συμφώνησαν οι διπλωμάτες.

Με πληροφορίες από Politico, Washington Post, NYT